Σεισμός 5,1 βαθμών χτύπησε την Αθήνα (upd)

Ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών έπληξε στις 14:13 μετά το μεσημέρι την Αττική, σύμφωνα με το του Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με επίκεντρο την Πάρνηθα.

Έως τώρα δεν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά στις μονάδες υγείας. Στην Πατησίων μία έγκυος γυναίκα τραυματίστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο όταν πανικόβλητος επισκέπτης την έσπρωξε με τον αγκώνα του. Διακομίστηκε στο μαιευτήριο «Έλενα» όπου διαπιστώθηκε πως η κύηση προχωρά ομαλά, και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό» για τα υπόλοιπα τραύματά της.

Μία άλλη γυναίκα πήγε μόνη της στο ΚΑΤ, όμως τα τραύματά της δεν εμπνέουν ανησυχία.

Το «Θριάσιο Νοσοκομείο», που βρίσκεται σχετικά κοντά στο επίκεντρο και εφημερεύει, δεν έχει δεχτεί ούτε ένα περιστατικό. Στο ψυχιατρείο «Δαφνί» οι τρόφιμοι έχουν οδηγηθεί στην αυλή, όπου θα παραμείνουν για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα για προληπτικούς λόγους.

Δύο ακατοίκητα σπίτια κατέρρευσαν σε Δραπετσώνα και Πετράλωνα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για κατάρρευση εγκαταλελειμμένου κτίσματος και στην οδό Ερμού. Υπάρχουν επίσης αναφορές για ζημιές σε προσόψεις κτηρίων σε πολλές περιοχές, από τον Πειραιά έως το Μοναστηράκι.

Η Πυροσβεστική, που είναι σε γενική επιφυλακή, έχει λάβει τουλάχιστον 76 κλήσεις για βοήθεια, κυρίως για εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες. Το ΕΚΑΒ έχει λάβει δύο ειδοποιήσεις για κρίσεις πανικού. Συνολικά έχουν κινητοποιηθεί 350 πυροσβέστες με 150 οχήματα, συν 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί.

Το επίκεντρο εντοπίζεται πιθανώς στο δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας, που προκάλεσε τον πολύνεκρο σεισμό του 1999, περίπου 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και κοντά στην Μαγούλα.

Ο υπολογισμός του Γεωδυναμικού τοποθετεί το εστιακό βάθος στα 13 χιλιόμετρα, που είναι ρηχό. Η προηγούμενη μέτρηση έκανε λόγο για βάθος δύο χιλιομέτρων.

Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 15 μετασεισμοί. Ο ισχυρότερος ήταν 4,3 βαθμών και έλαβε χώρα στις 15:11. Είχε προηγηθεί μία δόνηση ισχύος 3,5 βαθμών.

Η μεγάλη δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια, περίπου 15 δευτερόλεπτα.

Σε πολλές περιοχές οι τηλεπικοινωνίες δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω υπερφόρτωσης δικτύου, αν και η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται από τις 16:00 το απόγευμα κι έπειτα. Στην Αθήνα και στον Πειραιά έλαβαν χώρα διακοπές ρεύματος.

Πηγές του ΣΚΑΪ διαψεύδουν πως δόθηκε εντολή εκκένωσης δημόσιων κτηρίων.
Πηγή: skai.gr