ΕΛΛΑΔΑ


Ευρωβουλή: Απαγορεύστε τους νεοναζιστές– Ειδική αναφορά σε Ζακ, Παύλο Φύσσα

Σε ψήφισμά του, το ΕΚ προειδοποιεί ότι σε μερικά κράτη μέλη οι νεοφασίστες δρουν ατιμώρητα - Καταδεικνύεται πιθανή αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ πολιτικών και αστυνομίας με νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες σε ορισμένα κράτη-μέλη - Μέτρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε ποδοσφαιρικά γήπεδα

 
Την απαγόρευση των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων στην ΕΕ ζητά η Ευρωβουλή με ψήφισμά της που εγκρίθηκε από την ολομέλεια την Πέμπτη με 355 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές. Στο ψήφισμα, γίνεται ειδική αναφορά στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και τη δίκη της Χρυσής Αυγής για τον Παύλο Φύσσα.

Το ΕΚ ανησυχεί για την αυξανόμενη κανονικοποίηση του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και καλεί τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν τη δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ομάδων, ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι το ξενοφοβικό κύμα που σαρώνει την Ευρώπη αυτή τη στιγμή οφείλεται στην έλλειψη σοβαρών δράσεων κατά τέτοιων ομάδων.

Το κείμενο σημειώνει την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι στη Νορβηγία το 2011, τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ το 2016 και την πρόσφατη επίθεση από φασιστικές ομάδες στην Ιταλία εναντίον της ευρωβουλευτού Ελεονόρα Φορέντζα.

Αναφέρει επίσης περιστατικά που σχετίζονται με φασιστικές ομάδες στην Πολωνία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Λετονία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Η Ελλάδα, ο Ζακ και ο Παύλος 

Όσον αφορά την Ελλάδα, το κείμενο σημειώνει τη δολοφονία του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, όπου «ένας από τους κατηγορουμένους συνδέεται, σύμφωνα με καταγγελίες, με ακροδεξιές δυνάμεις», και το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όπου το κόμμα της Χρυσής Αυγής κατηγορείται μεταξύ άλλων για «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Απαγόρευση σε όλες τις οργανώσεις που εξυμνούν το φασισμό


Το ΕΚ υποστηρίζει ότι η ατιμωρησία ακροδεξιών οργανώσεων σε ορισμένα κράτη μέλη αποτελεί το λόγο για τον οποίο αυξάνονται οι βίαιες επιθέσεις, οι οποίες επηρεάζουν συνολικά την κοινωνία και στοχεύουν συγκεκριμένες μειονότητες, όπως οι έγχρωμοι Ευρωπαίοι/πολίτες αφρικανικής καταγωγής, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Ρομά, υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και ΑμΕΑ.

Προτείνει μάλιστα τη δημιουργία μονάδων στις αστυνομικές δυνάμεις κατά των εγκλημάτων μίσους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά τα εγκλήματα θα ερευνώνται και θα διώκονται. Ενθαρρύνει επίσης τις εθνικές αρχές να «απαγορεύσουν αποτελεσματικά τις νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες και οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα ή οργάνωση εκθειάζει και εξυμνεί το ναζισμό και τον φασισμό».

Τέλος στην αθέμιτη σύμπραξη με τους νεοφασίστες

Προβληματισμένο από αναφορές για αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ πολιτικών ηγετών, πολιτικών κομμάτων και των αρχών επιβολής του νόμου με νεοφασίστες και νεοναζιστές σε ορισμένα κράτη μέλη, το ΕΚ καλεί τα κράτη-μέλη να «καταδικάσουν και να τιμωρήσουν με σαφή τρόπο» το έγκλημα μίσους, τις δηλώσεις μίσους και την τακτική του αποδιοπομπαίου τράγου από πολιτικούς και δημόσιους αξιωματούχους, οι οποίοι κανονικοποιούν άμεσα και ενισχύουν το μίσος και τη βία.

Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε συνεργασία με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας μέσω του ίντερνετ.

Ανάσχεση του ρατσισμού στον αθλητισμό 


Σύμφωνα με το ψήφισμα, απαιτείται από τα κράτη μέλη και τις εθνικές ομοσπονδίες αθλητισμού, και ιδίως τις ποδοσφαιρικές ομάδες, να εξουδετερώσουν τη μάστιγα του ρατσισμού, του φασισμού κα της ξενοφοβίας στα γήπεδα και στον αθλητισμό, καταδικάζοντας και τιμωρώντας εκείνους που είναι υπεύθυνοι, προωθώντας θετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με σχολεία και οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών, στοχεύοντας στους νεαρούς φιλάθλους.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν «προγράμματα εξόδου» προκειμένου να βοηθήσουν ανθρώπους να εγκαταλείψουν βίαιες νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία της εκπαίδευσης στην εμπέδωση της ιστορικής συνείδησης μεταξύ των νέων και ζητούν την ξεκάθαρη καταδίκη των φασιστικών εγκλημάτων του παρελθόντος. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η αλήθεια σχετικά με το Ολοκαύτωμα δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται.

 
Καμπανάκι από καθηγητή του ΕΚΠΑ μετά την αύξηση εισακτέων στα πανεπιστήμια
Για αδυναμία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο και να εκπαιδεύσουν φοιτητές...
22.05.2019, 19:31
Προληπτικές προσαγωγές πριν την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
Στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων προχώρησε η Αστυνομία λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη...
22.05.2019, 19:29
ΑΣΟΕΕ: Ντου κουκουλοφόρων με απειλές και συνθήματα στο γραφείο του Πρύτανη
Ντου στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε λίγο πριν τις 12, το...
22.05.2019, 17:41
Συνάντηση φορέων για το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Καλαμαριάς»
Oi εμπλεκόμενoi φορείς συζήτησαν το θέμα της θετικής αξιολόγησης της πρότασης και αναλύθηκαν οι δράσεις...
22.05.2019, 16:23
Μενού 800 ευρώ-Ο τιμοκατάλογος Μυκόνου για τους κροίσους (pics)
Η ποιότητα, η υπηρεσίες και η θέα του απέραντου γαλάζιου από την Μύκονο πληρώνονται πολύ ακριβά.
22.05.2019, 16:22
Χωρίς διόδια οι οδικοί άξονες την Κυριακή των εκλογών
Από μεσάνυχτα Σαββάτου αρχίζει η ελεύθερη διάβαση.
22.05.2019, 15:18
Υπόθεση Novartis: Κανένα στοιχείο για χρηματισμό πολιτικών
Ολοκληρώθηκαν οι εξηγήσεις των πέντε μη πολιτικών προσώπων για τη Novartis - Διαφημιστής που είχε κληθεί ως...
22.05.2019, 15:01
Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού από φίλο τραυματία στο ΓΝ Νίκαιας
Ο μαχαιρωμένος ασθενής νοσηλεύεται στην θωρακοχειρουργική κλινική και ο γιατρός για ευνόητους λόγους μετά...
22.05.2019, 14:51
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στο Ρουβίκωνα για το βανδαλισμό της Βουλής
Βαριά δίωξη κατά Ρουβίκωνα από την εισαγγελία - Σε τακτική ανάκριση ο ένας συλληφθείς
22.05.2019, 14:11
Γιατί καθυστερεί η επέκταση του μετρό στον Πειραιά
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, ανέφερε πως οι τρεις πρώτοι...
22.05.2019, 13:45

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.