Ταυτοποιήθηκαν 201 Έλληνες του πλοίου - Bαρβιτσιώτης: Θα χυθεί άπλετο φως στα αίτια

Οι 181 επιβεβαιωμένοι Έλληνες διασωθέντες ΕΔΩ 
Γραμμές ενημέρωσης: 213 1371042 και 213 1371036
re on print


Διακόσιοι ένας έλληνες επιβαίνοντες στο Norman Atlantic διασώθηκαν, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ εντός της ημέρας θα ολοκληρωθεί και η ταυτοποίηση όλων των επιβαινόντων διευκρίνισε ο αρχηγός του λιμενικού.

Όπως ανέφεραν οι αξιωματικοί του λιμενικού η επικοινωνία με τον πλοίαρχο του Norman Atlantic ήταν δύσκολη και πάντοτε γινόταν με κάποιο ενδιάμεσο που βρισκόταν δίπλα του. Πρόσθεσαν ότι με το Cruise Europa υπήρχε καλύτερη επικοινωνία, αλλά ο τεράστιος κυματισμός ύψους τριών μέτρων και οι ρυπαίοι άνεμοι, που έφταναν τα 9 μποφόρ, καθιστούσαν δύσκολη την επιχείρηση διάσωσης. Από την άλλη πλευρά, η κακοκαιρία κατευθυνόταν προς την Ελλάδα, και δυσκόλευε την προσέγγιση των ελληνικών σωστικών μέσων. Περίπου στις 9.50 το πρωί της Κυριακής, δεδομένου ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση των ιταλικών μέσων λόγω καιρού, επελέγη να αναλάβουν το συντονισμό οι ιταλικές αρχές.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν, ο πρώτος που ενημέρωσε τον ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων στις 5.40 τα ξημερώματα, ήταν ένας από τους επιβάτες που κάλεσε τον διεθνή αριθμό 112.

Ο υπουργος Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα μέχρι να ταυτοποιηθούν και να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σπίτι τους όλοι οι Έλληνες πολίτες. Κατέστησε δε, σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μείνει αβοήθητος κάποιος Έλληνας που κινδυνεύει μέσα στον εναέριο χώρο ευθύνης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός τόνισε ότι τα σωστικά συνεργεία και τα εναέρια μέσα ερευνούν όλο το θαλάσσιο χώρο της ευρύτερης περιοχής, ενώ ζητήθηκε άδεια για έρευνα και στον αλβανικό θαλάσσιο χώρο.

Στην Ιταλία, έχουν μεταβεί ανώτατοι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος για την ταυτοποίηση όλων των επιβαινόντων και για τη συλλογή όλων των στοιχείων σχετικά με την τραγωδία.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή να χυθεί άπλετο φως και να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι που οδήγησαν στο δυστύχημα.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε την επίσπευση των ενεργειών διερεύνησης ναυτικού δυστυχήματος.

Στο μεταξύ, κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα αιτία του ναυτικού δυστυχήματος διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Δίωξη κατά του πλοιοκτήτη και του κυβερνήτη του Νorman Atlantic άσκησε στο μεταξύ η ιταλική δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα από την οποία προκύπτει ότι, πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Κωνσταντίνο Κουφόπουλο. Η σορός έχει μεταφερθεί στην Πολυκλινική του Μπάρι Ιταλίας.
Πηγή: skai.gr