Επίτροπος Μουίζνιεκς: «Διακυβεύεται το κύρος της ελληνικής αστυνομίας»

Για σημαντικό αριθμό καταγγελιών από την Ελλάδα που σχετίζονται με την αστυνομική βία και αυθαιρεσία έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς. «Οι συγκεκριμένες καταγγελίες έχουν φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υποστήριξε ο κ. Μούιζνιεκς. Ο Λετονός επίτροπος, με μακρά δράση στην προάσπιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην χώρα μας και έθεσε τα ζητήματα αυτά υπ’ όψιν της ελληνικής αστυνομίας και των ηγεσιών των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. «Εδώ διακυβεύεται το κύρος της ελληνικής αστυνομίας και της χώρας καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχει ατιμωρησία» και πρόσθεσε ότι πρότεινε στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Δένδια «την δημιουργία μια ανεξάρτητης αρχής η οποία θα ερευνά τις καταγγελίες για αυθαιρεσία και άσκηση σωματικής βίας των αστυνομικών».

Ερωτηθείς για τα φαινόμενα τρομοκρατίας που επανεμφανίζονται τον τελευταίο καιρό στην ελληνική επικράτεια, ο κ. Μούιζνιεκς ανέφερε πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης, παρατηρείται μια τάση ριζοσπαστικοποίησης σε τμήματα της νέας γενιάς. «Η τρομοκρατία αποτελεί μια σοβαρή απειλή όμως Ο καλύτερος τρόπος για να πολεμήσεις την τρομοκρατία που γεννιέται, είναι να παραμείνεις προσηλωμένος στις αρχές περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τις τηρείς» υπογράμμισε ο κ. Μούιζνιεκς.

«Η Χρυσή Αυγή έχει διασυνδέσεις με την ελληνική αστυνομία»


Ο κ. Μούιζνιεκς εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος αναφορικά με το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. «Πιστεύω πως το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να διωχθούν μέλη της Χρυσής Αυγής. Υπάρχουν καταγεγραμμένες υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει γίνει κάτι» υποστήριξε ο κ. Μούιζνεκς υπογραμμίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή προωθεί τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις.

Μάλιστα, ο ευρωπαίος επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκανε λόγο για στενές σχέσεις της Χρυσής Αυγής με την ελληνική αστυνομία. «Έχω γίνει δέκτης καταγγελίας για αστυνομικό ο οποίος την ημέρα χτυπούσε πολίτες και το απόγευμα εμφανιζόταν ως μέλος της Χρυσής Αυγής». Τέλος, ο κ. Μούιζνιεκς υπερασπίστηκε την άποψη περί κήρυξης της Χρυσής Αυγής ως παράνομο κόμμα, εφόσον υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις για μέλη της οργάνωσης.
Πηγή: skai.gr