Κλείσιμο

Ένας χρόνος Ολοι Μαζί Μπορούμε

19 Δεκεμβρίου 2011—19 Δεκεμβρίου 2012

Ένας χρόνος Αλληλεγγύης στην πράξη Ολοι Μαζί Μπορούμε να ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ...


Η συνεισφορά είναι μια ατομική ενέργεια και συνήθως οι προσφέροντες βοήθεια αρνούνται τη δημοσιότητα.
Προτιμούν την ανωνυμία. Δεν επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τη χειρονομία τους. Εδώ, οι αριθμοί αποκαλύπτουν την πάνδημη συμμετοχή των συμπολιτών μας στην κοινή προσπάθεια του «Ολοι Μαζί Μπορούμε», την οποία προωθεί εδώ και ένα χρόνο ο ΣΚΑΙ.

* 1.540.000 κιλά τροφίμων
* 233.600 σκευάσματα φαρμάκων
* Τόνοι ρούχων και κλινοσκεπασμάτων
* 353 υποτροφίες σε φροντιστήρια για μαθητές Λυκείου των οποίων οι γονείς είναι άνεργοι.

Μια σκέψη, μια χειρονομία, μια πράξη. Εδώ και ένα χρόνο, ο συνδυασμός της ψυχικής και εγκεφαλικής λειτουργίας, μετουσιώνεται σε μια μεγαλειώδη συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας. Εδώ και ένα χρόνο, ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, ξεδιπλώνεται το αίσθημα καθήκοντος των Ελλήνων πολιτών προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ρούχα, κουβέρτες και υποτροφίες προς μαθητές, συγκεντρώνονται καθημερινά με σκοπό να ενισχυθούν συνάνθρωποι μας.

Η καθημερινή προσπάθεια «Ολοι Μαζί Μορούμε» ευλογείται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά το πολύπλευρο έργο της Εκκλησίας. Του μοναδικού φορέα στην Ελλάδα που έχει εξειδικευτεί στην προσφορά κοινωνικού έργου.
Συνεργαζόμενοι με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις Μητροπόλεις της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, τις μεσαίες και μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, συγκεντρώνουμε τρόφιμα για τα συσσίτια της εκκλησίας μέχρι σήμερα και συνεχίζουμε.

Συνεργαζόμενοι με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο συνέστησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με πρόεδρο τον Γ. Πατούλη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, καθώς και με το Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού, με επικεφαλής ιατρό Γ. Βήχα συλλέγουμε φάρμακα στο Λεκανοπέδιο και σε πόλεις της περιφέρειας, για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Συνεργαζόμενοι με την Εκκλησία της Ελλάδας...απλώσαμε πέρυσι, επί τρεις μήνες, μια ζεστή κουβέρτα αγάπης από τη Βόρεια Ελλάδα προς την Κρήτη και από τα νησιά του Ανατολ. Αιγαίου μέχρι τα νησιά του Ιονίου, μαζεύοντας τόνους ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων για ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Η δράση αυτή κάλυψε τις ανάγκες σε ρουχισμό εκατοντάδων οικογενειών σε όλη την Ελλάδα.

Συνεργαζόμενοι με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας διαθέσαμε εκατοντάδες υποτροφίες σε μαθητές των οποίων οι γονείς βιώνουν την ανεργία.

Σήμερα 19 Δεκεμβρίου 2012 συμπληρώνεται ένα έτος από την έναρξη της κοινωνικής προσπάθειας του ΣΚΑΙ με τον τίτλο «Ολοι Μαζί Μορούμε»!

Πρώτη ιδέα ήταν, να συλλέξουμε τρόφιμα για τις κοινωνικές ομάδες, που ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στις συνέπειες της κρίσης. Γερόντισσες, γέροντες, χαμηλοσυνταξιούχοι χωρίς επιπλέον περιουσιακά στοιχεία, οικογένειες και μεμονωμένοι άνεργοι, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες, συγκρότησαν την πρώτη κατηγορία των πολιτών που μπήκαν κάτω από την φροντίδα του «Ολοι Μαζί Μπορούμε».

Σε συνεργασία με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μεσαίες και μεγάλες, που ενέταξαν στην προσπάθεια τα καταστήματα τους σε όλη την Ελλάδα έχουμε συγκεντρώσει 1. 540.000 κιλά τροφίμων. Αλλιώς, 1.540 τόνους. Η ποσότητα στο άκουσμα της και μόνο είναι συγκλονιστική. Προκαλεί προφανώς συγκίνηση. Η ποσότητα των τροφίμων που αυξάνεται καθημερινά διανέμεται σε ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στις κατά τόπους Μητροπόλεις, για να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή των συσσιτίων. Η προσπάθεια ενίσχυσης των συμπολιτών μας με τρόφιμα είναι μια καθημερινή μάχη και εννοείται πως συνεχίζεται.

Παράλληλα, σε γειτονιές της Αθήνας και σε πόλεις της περιφέρειας, εξελίσσεται η συλλογή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, κάθε εβδομάδα. Έως σήμερα 233.600 σκευάσματα γεμίζουν τις αποθήκες του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και του Μητροπολιτικού Ιατρείου στο Ελληνικό, όπου εξυπηρετούνται ανασφάλιστοι συμπολίτες και ανήμποροι να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

Στη διαδρομή προέκυψε μια ακόμη πρωτοβουλία προσφοράς σε ασθενείς συμπολίτες. Με ευθύνη του καθηγητή Ογκολογίας κ. Κ. Συρίγου, συγκροτήθηκε στο Ογκολογικό του νοσοκομείου «Σωτηρία», μονάδα παροχής πλήρους θεραπείας βασισμένη σε εθελοντική προσφορά. Οι ασθενείς παραπέμπονται από τα δύο Κοινωνικά Ιατρεία και τους παρέχεται θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή που προσφέρεται δωρεάν από φαρμακευτικές εταιρείες. Προσφάτως, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έθεσε υπό την αιγίδα της την δράση ιατρών και νοσηλευτών της Ογκολογικής Μονάδας του νοσοκομείου Σωτηρία. Εντός των προσεχών μηνών η δράση θα επεκταθεί και στα άλλα αντικαρκινικά νοσοκομεία.

Στο πεδίο της Παιδείας, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο ΣΚΑΙ συνεργάστηκε με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, οι οποίοι δια μέσου του προέδρου τους κ. Γιάννη Βαφειαδάκη, προσέφεραν 353 υποτροφίες σε μαθητές Α΄Λυκείου με βαθμολογία άνω του 17 , των οποίων οι γονείς είναι άνεργοι. Η δράση προσπάθησε να καλύψει την ελληνική οικογένεια και να αποτρέψει πιθανή διακοπή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες εφήβων μαθητών.

Ο χειμώνας του 2013 προβλέπεται δύσκολος. Μέρος της κοινωνίας πρέπει να υποστηριχθεί από τους υπόλοιπους. Το «Ολοι Μαζί Μπορούμε» αφουγκράζεται την κοινωνία και προστρέχει σε βοήθεια!

Πηγή: skai.gr