Χαλυβουργία Ελλάδος: Αντιπαράθεση για το άνοιγμα του εργοστασίου

Πολιτική αντιπαράθεση και ένταση προκάλεσε το άνοιγμα, μετά από εννέα μήνες απεργίας, του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, κατόπιν της εισαγγελικής παρέμβασης για εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που είχε κρίνει την απεργία παράνομη.

Εκατό εργαζόμενοι βρίσκονται εντός του εργοστασίου μετά την εισαγγελική παρέμβαση για εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που είχε κρίνει την απεργία παράνομη.

Η συγκέντρωση
μελών του ΠΑΜΕ και εργατών της Χαλυβουργίας που αντιδρούν στο άνοιγμα του εργοστασίου, προκάλεσε επί ώρες σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

«Εμείς πήγαμε στην εισαγγελία και ζητήσαμε να εκτελεστεί η απόφαση για να μη χάσουμε τη δουλειά μας» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα στη Χαλυβουργία Ελένη Καταβάτη.

Σύμφωνα με καταγγελία της κ. Καταβάτη, τα μέλη του ΠΑΜΕ που είναι συγκεντρωμένα έξω από το εργοστάσιο φθάνουν τα 400, ενώ οι εργάτες που εμμένουν στη συνέχιση της απεργίας δεν ξεπερνούν τους 40.

Εντωμεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι απεργοί της Χαλυβουργίας, που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας το πρωί. Τους απαγγέλθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία τονίζει ότι με την απόφαση της πολιτείας αποκαταστάθηκε η νομιμότητα και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην δουλειά τους.

Σημειώνει πως το ΠΑΜΕ προσπαθεί να εμποδίσει την εκείνους που θέλουν να εργαστούν εκτιμώντας πως με την ισχυρή παρουσία του κράτους η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Έκκληση στην κ. Παπαρήγα «να μαζέψει τον στρατό της» απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ η Ελένη Καταβάτη, πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα στη Χαλυβουργία.

Υποστήριξε ότι το ΠΑΜΕ έχει αποκλείσει το δρόμο για να εμποδίσει τους εργαζομένους να εισέλθουν στην εργασία τους προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι «τρώνε ξύλο για να μπούνε στο εργοστάσιο».

Κάλεσε μάλιστα την κ. Παπαρήγα να δώσει εκείνη δουλειά στους εργαζομένους αν δεν θέλει να ανοίξει το εργοστάσιο.

Το εργοστάσιο άνοιξε μετά από εννιά μήνες κινητοποιήσεων και ενάμιση μήνα μετά την δικαστική απόφαση που είχε κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις.

«Άμεση εφαρμογή του νόμου»

Για λόγους προστασίας του ιερού δικαιώματος στην εργασία παρενέβησαν οι αρχές στη Χαλυβουργία Ελλάδος τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προκάλεσε την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έδωσε την εντολή ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος.

Κύκλοι προσκείμενοι στο Μαξίμου τόνιζαν ότι ο κ. Σαμαράς θεωρεί ύψιστης σημασίας, για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή, το δικαίωμα στην εργασία και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προασπίσει αυτό το δικαίωμα με κάθε τρόπο. Παράλληλα, ανέφεραν πως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως οι νόμοι θα εφαρμόζονται παρά τις επιθυμίες ορισμένων συνδικαλιστικών μειοψηφιών για το αντίθετο.

Ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ

Με το μέρος των απεργών τάσσεται με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ:

«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εκπροσωπεί ζητούν την άμεση απελευθέρωση των απεργών της Χαλυβουργικής, μετά την πρωινή επέμβαση των ΜΑΤ.

»Ο αγώνας των εργαζομένων της Χαλυβουργίας είναι αγώνας κοινός για όλους τους Έλληνες εργαζόμενους, είναι αγώνας για κάθε Έλληνα πολίτη που σέβεται και θέλει να προστατεύονται τα εργατικά δικαιώματα.

»Αν δεν εκφράσουμε ΤΩΡΑ την άμεση και έμπρακτη Αλληλεγγύη μας στον αγώνα των Χαλυβουργών τότε θα ανοίξουμε ΕΜΕΙΣ την πόρτα στον εργασιακό Μεσαίωνα και στις αντεργατικές πολιτικές που μας ετοιμάζουν.»

Διαβάστε ΕΔΩ τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Πηγή: skai.gr