Κλείσιμο

Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση του θέματος της Φυσικής στις Πανελλαδικές

Προβλήματα αντί για λύση δημιούργησε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ακυρώσει το θέμα Γ4 της Φυσικής στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών την Παρασκευή.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης η εκπαιδευτική κοινότητα εντόπισε το λάθος και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, καλώντας τους βαθμολογητές να μην προχωρήσουν στη διόρθωση των γραπτών.

Χρειάστηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις της επιτροπής για να καταλήξουν στην απόφαση να ακυρώσουν το θέμα και οι αντίστοιχες μονάδες να κατανεμηθούν στα υπόλοιπα τρία θέματα.

Γονείς μαθητές και καθηγητές κάνουν λόγο για αδικία εις βάρος των υποψηφίων και δημιουργίας αρνητικού κλίματος, ενώ το θέμα αναμένεται να πάρει διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα γονείς των υποψηφίων προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης του Υπουργείου να ακυρώσει το θέμα.

Αμεσες ήταν και πολιτικές αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «για ακόμα μία φορά αναδείχθηκαν οι αδυναμίες, οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες μιας ψυχοφθόρας διαδικασίας, που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τη μαθητική νεολαία και εξαντλεί οικονομικά την ελληνική οικογένεια. Ειδικότερα σήμερα, που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων του μνημονίου οδήγησαν τη Δημόσια Παιδεία σε πλήρη κατάρρευση, τα φαινόμενα αυτά παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις».

Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «η προχειρότητα και η ανευθυνότητα που επέδειξε η αρμόδια επιτροπή εξετάσεων για το θέμα της Φυσικής αναδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη διάλυση ενός ακόμα κρατικού μηχανισμού, ο οποίος ακολουθεί τη γενικότερη διάλυση του κράτους, που υπάρχει σε όλους του τομείς».

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς πρόβλημα δεν έχει προκύψει μόνο από το λάθος ερώτημα αλλά και από το σύνολο του διαγωνίσματος.

Το υπουργείο Παιδείας βλέποντας το σάλο που έχει δημιουργηθεί, εξέδωσε ανακοίνωση θέλοντας να αποποιηθεί των ευθυνών του. "Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βιου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από σχετικά ερωτήματα υποψηφίων, επισημαίνει ότι το μόνο αρμόδιο όργανο για την επιλογή των θεμάτων και τις Οδηγίες προς τα Βαθμολογικά Κέντρα είναι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων."
Πηγή: Γιώτα Γκοβόστη