Η κρίση των ΜΜΕ στην Ελλάδα

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον χώρο των ΜΜΕ. Μεγάλες εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί βάζουν λουκέτο ενώ οι μισθολογικές περικοπές στον χώρο αποτελούν τον κανόνα.

Μετά από 15 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας, η Βάλια Καϊμάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη εργασιακή κατάσταση. Η «Ελευθεροτυπία», μια από τις παραδοσιακά μεγαλύτερες αθηναϊκές εφημερίδες, βρίσκεται εδώ και μήνες σε οριακό σημείο με κίνδυνο να βάλει οριστικό λουκέτο εάν δεν ληφθούν άμεσες αποφάσεις. Οι εργαζόμενοι στη εφημερίδα βρίσκονται σε απεργία από τον περασμένο Δεκέμβριο έχοντας αξιώσεις για οφειλόμενους μισθούς από τον Αύγουστο του 2011. Οι εργαζόμενοι κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τις εργασιακές τους θέσεις και να αποτρέψουν το «μοιραίο» ωστόσο έχει ζητηθεί η κήρυξη της εφημερίδας σε πτώχευση.

Η «Ελευθεροτυπία» ιδρύθηκε το 1975. Γρήγορα καθιερώθηκε ως ένα από τα έντυπα μέσα μεγάλης κυκλοφορίας με δεκάδες χιλιάδες αναγνωστών. Εντούτοις, όπως σημειώνει η Βάλια Καϊμάκη, οι λάθος χειρισμοί σε επίπεδο διοικητικής και οικονομικής ηγεσίας οδήγησαν την εφημερίδα στο σημερινό της σημείο.

Αυτοψία της μιντιακής κρίσης

«Όταν με προσέλαβαν στην εφημερίδα μου εξήγησαν – και στη συνέχεια το είδα και μόνη μου - ότι ‘εδώ είναι ΔΕΚΟ’. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τα ανίψια μας, τα αδέρφια μας, τους γείτονες, τους δικούς μας ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα οι πιο καλοί στον χώρο τους αλλά οι πιο έμπιστοι μας», δήλωσε στη DeutscheWelle η κ. Καϊμάκη. Η ίδια αναφέρει μάλιστα περιπτώσεις ατόμων που έφταναν να παίρνουν μισθό έως και 30.000 € το μήνα.

Η Βάλια Καϊμάκη άρχισε να εργάζεται στην Ελευθεροτυπία το 1998 ως διευθύτρια της ελληνικής σύνταξης της «Le monde diplomatique» κατά τη χρυσή εποχή των ελληνικών ΜΜΕ. Ιδιοκτήτες εφημερίδων και άλλων μέσων επωφελήθηκαν των συγκυριών, επένδυσαν στο χρηματιστήριο και δανειοδοτήθηκαν με ευνοϊκούς όρους στηρίζοντας τον προσωπικό τους πλουτισμό σε κακοπλημένο εργατικό δυναμικό με αμφιλεγόμενες συμβάσεις εργασίας. «‘Ηταν μια αιμοκτική σχέση μεταξύ δημοσιογραφίας, πολιτικής και οικονομικών παραγόντων», αναφέρει η Ελληνίδα δημοσιογράφος.

Κρατικοδίαιτη δημοσιογραφία πελατειακών σχέσεων


Η επιρροή κρατικών φορέων και ισχυρών οικονομικών κέντρων στα ελληνικά ΜΜΕ αποτελεί ίδιον της ελληνικής δημοσιογραφίας, όπως επισημαίνει και ο οικονομικός αναλυτής και επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) στην Ελλάδα, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος. «Το πρώτο πρόβλημα είναι η τεράστια εξάρτηση του ελληνικού τύπου από το κράτος μέσω της κρατικής διαφήμισης (…). Σύμφωνα με εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο περιφερειακός τύπος έχει 100% εξάρτηση από την κρατική μηχανή», δήλωσε ο κ. Παπανδρόπουλος. Και συνεχίζει: «Όλοι μιλούν για διαφθορά αλλά κανένα μέσα δεν πηγαίνει σε βάθος».

Από τη γενικότερη κρίση στους κόλπους των ελληνικών ΜΜΕ πλήττεται και η ίδια η ποιότητα της δημοσιογραφίας. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρόπουλο, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί «ένας στρατός πληβείων της δημοσιογραφίας, οι οποίοι έχοντας μια πάρα πολύ χαμηλή εξειδίκευση ανέπτυξαν μια εντελώς πρωτότυπη αντίληψη για τη δημοσιογραφία, θεωρώντας την ως θέαμα». Ωστόσο ο Έλληνας αναλυτής, παραμένει αισιόδοξος: «Υπάρχει βέβαια μια ελπίδα. Μέσα στη γενικότερη κατάρρευση το πιθανότερο σενάριο είναι να επιβιώσει το υγιέστερο κομμάτι των ελληνικών ΜΜΕ και ίσως μέσα σε μια δεκαετία ή δεκαπενταετία το όλο σκηνικό αρχίσει να αλλάζει».
Πηγή: skai.gr