Αδυναμία για την ανέλκυση του Sea Diamond

Αδυναμία να δοθεί λύση με ανέλκυση, στο ναυάγιο του sea diamond στην καλντέρα της Σαντορίνη, δήλωσε ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή, ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε αδυναμία ανέλκυσης για οικονομικούς λόγους καθώς όπως είπε το κόστος ανέλκυσης απαιτεί πάνω από 150 εκατ. ευρώ και παρέπεμψε στην πλοιοκτήτρια και στην ασφαλιστική εταιρία του πλοίου. «Το Υπουργείο δεν μπορεί να ανελκύσει αυτό το ναυάγιο, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα- καθώς απαιτούνται πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ – και αυτό αφορά την ασφαλιστική εταιρία και την πλοιοκτήτρια εταιρία.» είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατηγόρησε εξίσου τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ ότι δεν έκαναν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η περιοχή από το ναυάγιο, κάνοντας λόγο για βόμβα που κάποια στιγμή θα εκραγεί ενώ κατηγόρησε το Υπουργείο ότι θα καταστρέψει ένα ολόκληρο οικοσύστημα γιατί δεν θέλει να δώσει τα κονδύλια που απαιτούνται.

Ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων πάντως αφού παρέπεμψε στους αρμόδιους τοπικούς φορείς του Νοτίου Αιγαίου για το σχεδιασμό και την επιβολή αναγκαίων μέτρων, υπενθύμισε ότι η παρακολούθηση επιπτώσεων γίνεται αδιάλειπτα από το ελληνικό κέντρο θαλασσίων ερευνών και από το 2007 παραμένει ενεργοποιημένο το εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περιοχή.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου