Κλείσιμο

Με προβλήματα αρχίζει η αντιπυρική περίοδος

Με τη ψυχή στο στόμα θα ριχθούν στη μάχη του αντιπυρικού αγώνα οι πυροσβέστες καθώς γνωρίζουν ότι ζητήματα όπως οι μειώσεις στις πιστώσεις και η υλικοτεχνική υποδομή, όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπισθεί επί της ουσίας, αλλά διογκώνονται επικίνδυνα τη φετινή χρονιά.

Τα μεγάλα κενά στις οργανικές θέσεις είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Μιχαήλ Μιχαήλ. «Πως να αντεπεξέλθουμε στα καθήκοντα μας όταν έχουν 4.196 θέσεις;» αναρωτιέται.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου τύπου του πυροσβεστικού σώματος Νίκος Τσόγκας συμφωνεί ότι υπάρχουν ελλείψεις οι οποίες όμως όπως λεει θα καλυφθούν σε μεγάλο ποσοστό με τις προσλήψεις των εποχικών υπαλλήλων, αλλά και τις προσλήψεις 5ετους θητείας.

Με ωτοστόπ στα περιστατικά κατάσβεσης

Η έλλειψη προσωπικού, πάντως, που αντιμετωπίζουν πολλές υπηρεσίες του σώματος ξεπερνά ακόμα και τα όρια του γραφικού. Τα περιστατικά που περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων του Νομού Χανίων Νικήτας Μελλισάκης απαιτούν επανάληψη για να γίνουν πιστευτά.

«Έχουμε μεταβεί με ωτο - στοπ, στην υπηρεσία για να μεταφέρουμε πυροσβεστικό όχημα σε κατάσβεση πυρκαγιάς», λέει ο πυροσβέστης.

Ακούγοντας το περιστατικό ο εκπρόσωπος τύπου του πυροσβεστικού σώματος δυσκολεύεται να το πιστέψει και δίνει τη δική του εκδοχή.

Όπως λέει «το πιθανότερο είναι ότι ο πυροσβέστης ήθελε να πάει να μεταφέρει το όχημα όχι ότι δεν μπορούσε να το στείλει η υπηρεσία».

Στο ερώτημα του ΣΚΑΪ γιατί ένας πυροσβέστης να θέλει να παρατήσει την κατάσβεση και να μεταβεί με ωτοστόπ για να μεταφέρει πυροσβεστικό υδροφόρο, ο κύριος Τσόγκας δεν μπόρεσε να απαντήσει γιατί όπως είπε δεν γνώριζε το περιστατικό.
Πηγή: Μαρία Σπυριδωνάκου