Reuters: Συμπεριφορά κοπαδιού στο Χρηματιστήριο Aθηνών

Tις βαριές απώλειες του Χρηματιστηρίου Αθηνών -που έφτασαν και το 23% κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης- σχολιάζει το Reuters σε δημοσίευμά του. «Υπήρχε μία συμπεριφορά κοπαδιού, πολλοί λίγοι αγόραζαν» ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο στέλεχος επενδυτικού ταμείου. Σημειώνεται ότι το ΧΑ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 668,06 μονάδες (χαμηλό ημέρας 615,08 μονάδες) με τζίρο 67,66 εκατ. ευρώ και με τον ΓΔΤ να κλείνει στο -16,23%.

«Ο γενικός δείκτης έχανε άνω του 18% στα μέσα της συνεδρίασης, κάτι που συνιστά τις μεγαλύτερες απώλειες σε μία μέρα στην ιστορία του Χρηματιστηρίου. Στον αντίποδα, ο ευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 index, ανέβαινε έστω και ελαφρά» παρατηρεί το Reuters.

«Η Εθνική Τράπεζα, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Ελλάδας ήταν κάτω κατά 30%, ενώ στο limit down ήταν και ο συνολικός δείκτης των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες είδαν τα αποθεματικά τους να εξαντλούνται, καθώς οι Έλληνες απέσυραν τις καταθέσεις υπό τον φόβο μίας βίαιης εξόδου από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή» προσθέτει.

«Οι μετοχές των τραπεζών έχουν περαιτέρω περιθώριο να πέσουν την Τρίτη, πριν βγουν εκτός προσφορών» σχολίασε άλλος στέλεχος επενδυτικού ταμείου, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστούν μερικές ημέρες μέχρι να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά».

Πάντως, μερικές εταιρείες είχαν καλύτερη του αναμενομένου πορεία, κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Ο ΟΤΕ, τα Folli Follie και ο παραγωγός αλουμινίου Μυτιληναίος, που είναι κυρίως εξαγωγικές, είδαν τις αρχικές τους απώλειες να εξομαλύνονται.

«Οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα έχουν καλύτερη απόδοση από τις τράπεζες, δεδομένου ότι οι προοπτικές τους είναι καλύτερες, και είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην εγχώρια αγορά» τόνιζε αναλυτής στο Reuters.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αρκετοί αναλυτές αμφισβητούν κατά πόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τους περιορισμούς, λειτουργεί πλέον όπως όλα τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Πηγή: skai.gr