FT: Προσφορές άνω των επτά δισ. για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank

Η τράπεζα Eurobank κατάφερε την άντληση των περισσοτέρων κεφαλαίων στην ελληνική ιστορία, προσελκύοντας πάνω από 7 δις εγγραφές από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και hedge funds, κάτι που θα της επιτρέψει να επιστρέψει κυρίως σε χέρια ιδιωτών, γράφουν οι Financial Times σε δημοσίευμα με τίτλο «Η έκδοση δικαιωμάτων της Eurobank επαναφέρει το ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα σε ιδιωτικά χέρια».

Ανάμεσα στους επενδυτές που κατάφερε να προσελκύσει είναι οι Fairfax, Fidelity, Capital Group και ο διάσημος επενδυτής WL Ross, ο οποίος έχει επίσης επενδύσει στην Bank of Ireland και σε δύο καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Όπως σχολίασε ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, «ήταν μια ανώμαλη πορεία αλλά επιστρέψαμε, ανακεφαλαιοποιηθήκαμε και είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στην λληνική ανάκαμψη».

Η ομάδα επενδυτών υπό τους Fairfax και Capital Group, θα συμμετέχουν στο ΔΣ της τράπεζας, αποτελώντας την πρώτη ομάδα εταιριών που θα συμμετέχει σε διοίκηση ελληνικής τράπεζας. Κάποιοι από τους επενδυτές της, σχολιάζει το δημοσίευμα, αναμένεται να κάνουν περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, με τη Fairfax να έχει ήδη διαθέσει ένα δις ευρώ για να αποκτήσει μετοχές της θυγατρικής της Eurobank που δραστηριοποιείται στα ακίνητα, της εταιρίας Mytilineos Holdings και της αλυσίδας Praktiker στην Ελλάδα.

Η παρουσία αμοιβαίων κεφαλαίων οδήγησε σε αγώνα μεταξύ των hedge funds προκειμένου να αποκτήσουν μερίδιο συμμετοχής και υπερπλήρωση του βιβλίου προσφορών, επιτρέποντας στους τραπεζίτες της συμφωνίας – JP Morgan, Deutsche Bank και Barclays, να αυξήσουν την τιμή της μετοχής από 1 λεπτό σε 31, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Αν και η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους μπροστά της, κατά την άποψή μας, η αξία που δόθηκε στη Eurobank την καθιστά την πιο υποχρεωτική επένδυση μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων», σχολιάζει εκπρόσωπος του hedge fund Dromeus Capital.

Στη θετική διάθεση προσθέτει και η αναβάθμιση από την Moody’s των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού τομέα, αναμένοντας ότι η οικονομία τελικώς θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά φέτος μετά από έξι χρόνια ύφεσης, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο