Κλείσιμο

Ιαπωνία: Σκέψεις για ένταξη στο σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου των χωρών του Ειρηνικού

Η νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας με επικεφαλής τον Σίνζο Άμπε άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι το Τόκιο ότι μπορεί να ενταχθεί στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership agreement - ΤΡΡ).

Το Τόκιο έχει εκδηλώσει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για την ένταξή της στο TPP, ένα σύμφωνο ελεύθερου εμπορίου των χωρών του Ειρηνικού Ωκεανού, κάτι που τελικά δεν έγινε, λόγω έντονων αντιδράσεων από τον κτηνοτροφικό κλάδο της χώρας.

Η συμμετοχή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στο ΤΡΡ θα δώσει μια τονωτική ένεση στο Σύμφωνο που θεωρείται ως συστατικό στοιχείο της στροφής προς την Ασία που κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ως ένα αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της ένταξης της Ιαπωνίας στο ΤΡΡ, τα δυο κόμματα που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Άμπε, και το Νέο Κομέιτο, ανακοίνωσαν ότι «θα επιδιώξουν την καλύτερη διαδρομή που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον της Ιαπωνίας».
Πηγή: skai.gr