Κλείσιμο

Πυρά κατά της κυπριακής πρότασης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Πυρά πανταχόθεν δέχεται η Λευκωσία όσον αφορά τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε για τον προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Η πρόταση υποβλήθηκε από την κυπριακή προεδρία τη Δευτέρα το βράδυ στους «27», και μείωνε το ποσό του προϋπολογισμού, ωστόσο στην εξοικονόμηση δαπανών που προβλέπει η κυπριακή πρόταση δεν θίγονται οι πολιτικές υπέρ της απασχόλησης και της ανάπτυξης, όπου οι συνολικοί πόροι θα είναι ψηλότεροι κατά 50% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.

Ωστόσο, τόσο οι πλουσιότερες χώρες, που επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τη συνεισφορά τους στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τα εθνικά χρέη τους, όσο και χώρες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες βασίζονται σε ευρωπαϊκούς πόρους για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξή τους, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα προτεινόμενα μέτρα.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του σουηδού υπουργού Εξωτερικών Καρλ Μπίλτ, που αποκάλεσε "χαρακτηριστικά οπισθοδρομική την πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας."

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Μπίλτ διερωτάται "εάν οι της Κυπριακής Προεδρίας αντιλαμβάνονται ένα μεταβαλλόμενο κόσμο εκεί έξω".

Από την πλευρά της η Κομισιόν, μετά τη δήλωση που εξέδωσε με την οποία διευκρινίζει πως δεν υποστηρίζει τη συμβιβαστική πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας, έκανε γνωστό δια του εκπροσώπου της Ολιβιέ Μπαγί στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η Επιτροπή δεν σκοπεύει να αποσύρει τη δική της πρόταση θεωρώντας ότι είναι απολύτως ισορροπημένη.

Oρόσημα

• 9 Νοεμβρίου: Συνάντηση του ECOFIN που θα συζητηθεί το θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ
• 22-23 Νοεμβρίου: Έκτακτη σύνοδος κορυφής με στόχο την εύρεση συμφωνίας για τον επόμενο προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020.
Πηγή: skai.gr