Κλείσιμο

Στο Eurogroup της Παρασκευής η πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα

Στη συνεδρίαση του Εurogroup στη Λευκωσία, την ερχόμενη Παρασκευή, θα γίνει – σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης- η πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 8 Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την Παρασκευή οι εκπρόσωποι της τρόικας θα παρουσιάσουν, μέσω των πολιτικών τους προϊσταμένων (Ρεν, Λαγκάρντ, Ντράγκι), που θα βρίσκονται στην Κύπρο, τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το πακέτο των μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι για να υπάρξει τελική απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 8 Οκτωβρίου, θα πρέπει η τρόικα να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Κοινοτικοί παράγοντες εμφανίζονταν χθες ιδιαίτερα αισιόδοξοι για συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος, στο πλαίσιο του Εurogroup. Η αισιοδοξία αυτή βασίζεται, κυρίως, στη μεταστροφή της γερμανικής θέσης, η οποία εκφράζεται από την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται ότι διαμήνυσε στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης ότι επιθυμεί να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα στην Ευρωζώνη, με κορυφαίο το ελληνικό, πριν από το τέλος Νοεμβρίου.

Εκτός από την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα συζητηθούν επίσης οι οικονομικές εξελίξεις σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως την Ισπανία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στην εν λόγω συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Παρασκευή για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει εκτονώσει την αναταραχή που υπήρχε στις αρχές του καλοκαιριού.
Πηγή: skai.gr