Ernst & Young: Προτείνει την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) προτείνει η Εrnst & Young, στο πλαίσιο της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 8ου Athens Tax Forum, ο επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της Ernst & Young Ελλάδος Στέφανος Μήτσιος παρουσίασε πρόταση για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Μεταξύ άλλων στη μελέτη προτείνεται:

- Να επανασχεδιαστεί ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, προκειμένου: α) να είναι απλός και κατανοητός, β) να φορολογεί τον πολίτη με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες και γ) να είναι αρωγός της επιχειρηματικότητας.

- Να καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και οι απολύτως αναγκαίες διατάξεις του να ενσωματωθούν στον αναμορφωμένο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

- Να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην άμεση φορολογία και όχι στην έμμεση ή την υπερφορολόγηση των ακινήτων. Όσον αφορά στο τελευταίο, θα πρέπει να επανεξεταστούν όλες οι φορολογίες επί των ακινήτων και να αντικατασταθούν από μια δίκαιη φορολογία.

- Να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες, θα υπάγονται σε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

- Να αλλάξει περαιτέρω η νοοτροπία διεξαγωγής των φορολογικών ελέγχων, όπως ήδη ξεκίνησε με την καινοτόμο εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού.

- Να γίνει εξορθολογισμός των φορολογικών ποινών ώστε να είναι αποτρεπτικές για φοροδιαφυγή και ρεαλιστικά εισπράξιμες (σε περίπτωση χρηματικών ποινών).

- Να εκδίδονται σύντομα ώστε να μην ξεπερνούν το έτος, οι αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων που αφορούν στις φορολογικές υποθέσεις.

Πηγή: skai.gr