Διεθνής ικανοποίηση για τη συμφωνία για τις ισπανικές τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη με την Ισπανία, η οποία, όπως σημείωσε, βρίσκεται «σε καλό δρόμο».

"Χαιρετίζω, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι του Eurogroup, την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση (των τραπεζών) και μέσω του προγράμματος αυτού να έχει πρόσβαση στο ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ή στο ταμείο διάσωσης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) με τους αντίστοιχους όρους», σημειώνει ο Σόιμπλε σε ανακοίνωσή του που δόθηκε αργά χθες στη δημοσιότητα.

"Το ΕΤΧΣ είναι έτοιμο να χορηγήσει τα χρήματα που ανταποκρίνονται σε ένα αίτημα της Ισπανίας. Θα ήταν ακόμη καλύτερο αν ο ΕΜΣ, ο οποίος είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί», προσθέτει.

Ο Σόιμπλε εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Μαδρίτη αναμένει τα αποτελέσματα μιας δεύτερης ανεξάρτητης αξιολόγησης της ανάγκης των τραπεζών της για να καταθέσει ένα συγκεκριμένο αίτημα» βοήθειας.

"Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Γερμανία, όπως και οι άλλες χώρες και οι θεσμοί της ευρωζώνης και πιθανώς το ΔΝΤ, θα συνοδεύσει και θα υποστηρίξει την Ισπανία στην εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα», καταλήγει ο Σόιμπλε στην ανακοίνωσή του.

Λαγκάρτντ: «Αξιόπιστη» βοήθεια της ευρωζώνης προς την Ισπανία

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε σήμερα την «αξιόπιστη», όπως την χαρακτήρισε, βοήθεια που δεσμεύτηκε να προσφέρει η ευρωζώνη για να βοηθήσει την Ισπανία να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της.

"Εκφράζω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη δήλωση του Eurogroup, η οποία συμπληρώνει τα μέτρα που έλαβαν οι ισπανικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσουν το τραπεζικό τους σύστημα» και η οποία προσφέρει ένα «αξιόπιστο τείχος προστασίας» στις πιο αδύναμες τράπεζες, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Λαγκάρντ.

"Το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα, όσον αφορά την πρόσκληση των μελών του Eurogroup, για να υποστηρίξει την εφαρμογή και την επιτήρηση αυτής της χρηματοπιστωτικής βοήθειας μέσω τακτικών αναφορών», σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το σχέδιο της ευρωζώνης να χορηγήσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι σύμφωνο με την αξιολόγηση του ΔΝΤ για τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών σε κεφάλαια και προσφέρει «την ασφάλεια ότι οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας θα καλυφθούν πλήρως».

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ευρωπαϊκή δράση για τις ισπανικές τράπεζες

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της ευρωζώνης να χορηγήσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, χαρακτηρίζοντάς την ένα σημαντικό βήμα προς την χρηματοπιστωτική ένωση, δηλώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ σε ανακοίνωσή του.

«Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος και τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων της να της προσφέρουν υποστήριξη», σημειώνει ο Γκάιτνερ στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: Πηγή: Καθημερινή