Μπαρόζο και Μόντι υπέρ πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, τάχθηκαν υπέρ της «αναβίωσης της ανάπτυξης» ως απαραίτητο συνοδευτικό της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας. Η θέση των δύο ηγετών κοινοποιήθηκε έπειτα από συνάντηση που είχαν σήμερα, 27 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.

Η στάση Μπαρόζο και Μόντι ενισχύει το στρατόπεδο των ευρωπαίων αξιωματούχων που υποστηρίζουν τη λήψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ως αντίβαρο στην αυστηρή λιτότητα που έχει επιβληθεί στην υπερχρεωμένη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η πολιτική λιτότητας αποκρυσταλλώθηκε μάλιστα στο κείμενο του νέου δημοσιονομικού συμφώνου, που εγκρίθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις αρχές Μαρτίου.

Η λιτότητα συνιστά δομικό εργαλείο της γαλλογερμανικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Υπό το πρίσμα όμως της πιθανής εκλογής Ολάντ στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας και της παραίτησης της ολλανδικής κυβέρνησης, στενής συμμάχου του Βερολίνου, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν μετρίαση αυτής της πολιτικής και επένδυση στην ανάπτυξη.

Ευρύτερα, η συζήτηση του κ. Μπαρόζο με τον κ. Μόντι επικεντρώθηκε στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, με τους δύο άνδρες να συνομολογούν ότι «η ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία είναι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει [η Γηραιά Ήπειρος σήμερα]».

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε στον απόηχο της συνάντησης, Μπαρόζο και Μόντι υπογράμμισαν την ανάγκη για αναθέρμανση της ζήτησης στην αγορά και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω στοχευμένων επενδύσεων.

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να αναπτυχθεί περαιτέρω οι ενιαία αγορά, που αποτελεί «το ισχυρότερο στοιχείο για την προώθηση της ανάπτυξης και της εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου στις 15 Μαΐου.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος