Μικρότερο των 20 δισ. το νέο δάνειο για την Ουγγαρία

Μικρότερο από το πακέτο των 20 δισ. ευρώ που είχε λάβει το 2008 θα είναι πιθανότατα το νέο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την Ουγγαρία, αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με Ούγγρο αξιωματούχο.

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη για επανεκκίνηση των συνομιλιών με την Ουγγαρία για την παροχή πακέτου οικονομικής διάσωσης, έπειτα από την υπόσχεση της Βουδαπέστης ότι θα αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας.

Ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Άνταλ Ρόγκαν, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι θα μπορούσαν να συνάψουν τη συμφωνία στα τέλη του Ιουνίου. Σημείωσε ότι το 2008 η κυβέρνηση της χώρας θεώρησε ότι ένα δάνειο λυψους 7-10 δισ. ευρώ θα ήταν αρκετό, αλλά το ΔΝΤ αποφάσισε να διπλασιάσει το ποσό. "Σε σύγκριση με αυτό το νέο δάνειο θα είναι σίγουρα μικρότερο", είπε.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση της χώρας είχε πει ότι θα ζητούσε δάνειο ύψους 20 δισ. ευρώ, αλλά χθες, ο υπουργός Τάμας Φέλλεγκι, επικεφαλής διαπραγματευτής με τους δανειστές, αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό.
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου