Ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία

Νέες πιέσεις δέχεται το δημόσιο χρέος αλλά και συνολικά η οικονομία της Ισπανίας από τις αγορές, καθώς η χώρα κλήθηκε να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια στη δημοπρασία τριετών, πενταετών και οκταετών ομολόγων, χωρίς να αντλήσει το μέγιστο ζητούμενο ποσό, λόγω νέων ανησυχιών γύρω από τα δημοσιονομικά της.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ισπανικής δημοπρασίας οδήγησαν σε υψηλό 4 μηνών τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας.

Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση κατάφερε να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από τις αγορές πουλώντας για πρώτη φορά εδώ κι ένα χρόνο 18μηνους τίτλους με επιτόκιο 4,54%, με σχεδόν τριπλάσια υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού.

Και αυτό παρότι ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Ολι Ρεν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια η χώρα.

Στην Ιταλία συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι προκειμένου να προχωρήσει και να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, μπορεί να γίνουν επιμέρους αλλαγές.

Μάλιστα μετά από τρίωρη νυκτερινή διαβούλευση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των κομμάτων που τον στηρίζουν, αποφασίστηκε να διατηρηθεί το δικαίωμα των απολυμένων να επαναπροσλαμβάνονται εάν η προσφυγή τους ευοδωθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πάντως όπως δήλωσε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, η συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού αποτελεί μία πιθανότητα για τη διακυβέρνηση της Ιταλίας στο μέλλον, καθώς τα κόμματα μαθαίνουν να κάνουν διάλογο μεταξύ τους.
Πηγή: Επιμέλεια Γιώργος Φελλίδης