Ενίσχυση του ESM ζητά ο OOΣΑ

Το αίτημα αύξησης των κεφαλαίων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM στo 1τρισ. ευρώ διατύπωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ, εκτιμώντας ότι ένας συνδυασμός πόρων του προσωρινού και του μόνιμου μηχανισμού δεν επαρκεί.

Την ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM σε τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια ζήτησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο γ.γ. του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη στην Ευρώπη, Άνχελ Γκουρία.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, θα πρέπει ο προσωρινός, αλλά και ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης να είναι σε θέση να καλύψουν τα χρηματοδοτικά κενά των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η πρόταση της Ά. Μέρκελ, να προστεθούν τα 200 δις ευρώ του EFSF στα 500 του ESM, εμφανώς δεν επαρκεί.

«H λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός...»

H Eλλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Ο ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος μεταδίδει σχετικά:

«Ο κ. Γκουρία είπε με σαφήνεια ότι πρώτα πρέπει η ευρωζώνη να διευθετήσει το ζήτημα του μηχανισμού προστασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης και στη συνέχεια να επικεντρωθεί η Ευρώπη στις μεταρρυθμίσεις με στόχο να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική η οικονομία. Οι προβλέψεις για φέτος δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, καθώς προβλέπεται σχεδόν μηδενική αύξηση του ΑΕΠ.

Ειδική αναφορά στην έκθεση του ΟΟΣΑ γίνεται και στην Ελλάδα, στα θετικά στοιχεία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχίσει η Ελλάδα τη δημοσιονομική της προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι η λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά απαραίτητο εργαλείο ανάκαμψης».

Υποχώρηση της Άγκελας Μέρκελ;

Η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε να υποχωρεί στη διαμάχη για την ενίσχυση των κεφαλαίων στήριξης, προτείνοντας ένα μοντέλο που θα συνδυάζει τα κονδύλια του προσωρινού μηχανισμού EFSF με εκείνα του μόνιμου ESM.

«Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι τα 200 δισ. του EFSF θα συνεχίσουν να υφίστανται παράλληλα με τον ESM των 500 δισ. μέχρι να εξοφληθούν από τις χώρες που βρίσκονται στα προγράμματα στήριξης (σ.σ. Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία)», δήλωσε χθες η Άγκελα Μέρκελ.

Χρειάζεται ένα ισχυρότερο 'τείχος προστασίας';

Ένας πιθανός συνδυασμός των μηχανισμών στήριξης στη βάση της πρότασης Μέρκελ θα επιβάρυνε οικονομικά τη Γερμανία, καθώς θα αύξανε τη γερμανική συμμετοχή από τα 211 στα 230 δις ευρώ. Για να υλοποιηθεί αυτό το πλάνο θα πρέπει πάντως να εγκριθεί πρώτα από τη γερμανική βουλή.

Παρά τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης, η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε:
«Αν η Γερμανία υποσχεθεί, εκπροσωπώντας όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που δεν θα είναι πραγματοποιήσιμο σε περίπτωση σφοδρής επίθεσης των αγορών, τότε θα βρεθεί η Ευρώπη εντελώς εκτεθειμένη».

Την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης έχει τονίσει επανειλημμένα και το ΔΝΤ μέσω της γενικής διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υπογράμμισε ότι «αισθανόμαστε ότι χρειάζεται ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έχει τονίσει ότι «χρειαζόμαστε μία ενισχυμένη δύναμη πυρός στην Ευρώπη».

Το ζήτημα της ενίσχυσης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κοπεγχάγη.
Πηγή: Leon Stebe / Άρης Καλτιριμτζής, Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος