Κλείσιμο

Κυριακή με Δράση για PSI και εργασιακά

Τα μυστικά της ανταλλαγής ομολόγων εξήγησαν οι πρώην υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης, Πέτρος Δούκας, ο καθηγητής Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Κυριακή με Δράση. Μαζί τους στο στούντιο ήταν και ο δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας.

Παράλληλα, σχολίασαν τις απαιτήσεις της τρόικας για τη νέα δανειακή σύμβαση, μίλησαν για την ελληνική κοινωνία μετά τις μεταρρύθμισες, αλλά και για εξελίξεις στα κόμματα.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Πανεπιστημίου Νίκος Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Κώστα Σημίτη, σημείωσε ότι «οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν το μνημόνιο στο αδιέξοδο ήταν: η άγνοια, οι εμμονές και το ότι δεν ήμασταν προετοιμασμένοι», ενώ τόνισε ότι ο κ. Σημίτης θα έπρεπε να είχε πει «ακόμα περισσότερα».

Αναφερόμενος στη δανειακή σύμβαση, είπε ότι «πρέπει να μετατραπεί σε ετήσια δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ», λέγοντας παράλληλα ότι «δεν μπορεί να συνεχίζεται η ίδια διαδικασία με το μελλόδραμα κάθε δύο μήνες για το αν θα δοθεί η δόση ή όχι».

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «τα αδιέξοδα του μνημονίου ήταν ορατά από την αρχή», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να εξαθλιωθούμε για να διαψευσθούν κάποιοι γραφειοκράτες της τρόικας"».

Για τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, είπε ότι «ο κ. Ραίχενμπαχ δεν απευθύνεται σε κράτος της Αφρικής».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ξένες επενδύσεις δεν είναι φιλανθρωπικές εταιρείες και ζήτησε οι αναπτυξιακές πολιτικές πρέπει να είναι η προτεραιότητα της νέας δανειακής σύμβασης.

Ακόμα δήλωσε ότι η διαρκής υπερφορολόγηση των ίδιων φορολογούμενων τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν μεγάλη αποτυχία.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών με τη ΝΔ Πέτρος Δούκας από την πλευρά του, εκτίμησε ότι «έχουμε αφήσει την τρόικα να αλωνίζει» σημειώνοντας ότι «το κάνουν γιατί δεν μας βλέπουν να κάνουμε αυτά που θα έπρεπε».

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να υποστούν «κούρεμα» και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Ακόμα, υπογράμμισε ότι «η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων έχει πλήρως εξαντληθεί».

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε να σπάσει ο φαύλος κύκλος στον οποίο βρίσκεται η χώρα, και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν «νέες κοινωνικές δυνάμεις με διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, για να λειτουργήσει μία νέα στρατηγική».

Σχολιάζοντας την κυβέρνηση είπε ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι χειρότερη από την προηγούμενη» και εκτίμησε ότι «από αυτή την κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα».

«Έχουμε ταξικές πολιτικές και κόμματα που υποστήριξαν το μνημόνιο» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Ιωάννης Ληξουριώτης, ο γραμματέας Οργανωτικού της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος των νέων επιχειρηματιών Δημήτρης Τσίγγος συζήτησαν για την αναγκαιότητα παγώματος του μισθολογικού κόστους εργασίας αλλά και τις προτεινόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Ο Οργανικός Γραμματέας ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης εκτίμησε ότι «ενώ υπάρχει τεράστια τεχνογνωσία στο πως κόβονται οι μισθοί, δεν υπάρχει τεχνογνωσία στη μείωση των τιμών», προσθέτοντας ότι «σήμερα σε ελάχιστους πληρώνεται ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα ο βασικός μισθός».

Ο κ. Μουτάφης δήλωσε ότι «κανένας εργαζόμενος στις ΔΕΚΟ και στο δημόσιο τομέα με μηνιαίο μισθό πάνω από 4.000 ευρώ δεν παίρνει 13ο και 14ο μισθό» και ξεκαθάρισε ότι «ποτέ η ΓΣΕΕ δεν είπε ότι δέχεται πάγωμα μισθών την επόμενη τριετία».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσίγγος, πρόεδρος Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών σημείωσε ότι «υπάρχει απόλυτη ανασφάλεια και καμία διάθεση για δημιουργικότητα», αναφέροντας ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι στο κόστος, είναι στο παραγόμενο έργο».

Είπε ακόμα ότι «αν μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί, χωρίς μείωση των καταναλωτικών αγαθών, θα οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη» και τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της. Έχουμε 1.000.000 πτυχιούχους».

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, είπε ότι «το μόνο που βλέπουμε και μας έχει φέρει σε αυτή τη θέση, είναι οι οριζόντιες παρεμβάσεις».

Ο Γιώργος Καββαθάς, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν χαράζουν κοινωνική πολιτική.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ο κατώτατος, ο 13ος και ο 14ος μισθός. Οι ωριμάνσεις μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης». Μάλιστα τόνισε ότι «το ζήτημα των μισθών το ακούσαμε πριν από 15 μέρες πρώτη φορά από τον Πρωθυπουργό» σημειώνοντας ότι «ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να κάνει ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία».

Τέλος, ο Γιάννης Ληξουριώτης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου είπε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν εύκολα να επιρρίπτουν ευθύνες στο κράτος, γιατί δεν έχουν πάρει επί της ουσίας ζητήματα πάνω τους», ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχει περιθώριο στους υψηλούς μισθούς να υπάρξει μία προσαρμογή».

Ο κ. Ληξουριώτης υπογράμμισε ότι «σοβαρή συζήτηση στην Ελλάδα θα κάνουμε όταν σταματήσουμε να αναφερόμαστε στις κόκκινες γραμμές».

Αναφερόμενος στην τρόικα, είπε ότι «ζητά παρέμβαση στην αγορά εργασίας. Η τρόικα δεν έχει στόχο τον κατώτατο, 13ο και 14ο μισθό. Η συζήτηση για τον 13ο και 14ο μισθό, προσανατολίζεται κάπου αδιέξοδα και μένει εκτός η ουσία των εργασιακών».
Πηγή: skai.gr