ΙΚΑ: Προτείνει δάνειο 3 δισ. για τις συντάξεις 2012- 2013

Ακίνητη περιουσία και ληξιπρόθεσμες οφειλές επιστρατεύει το ΙΚΑ, αναζητώντας δάνειο 3 δισ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων το 2012 και το 2013.

Η διοίκηση του Ταμείου, μετά από αίτημα του Υπουργού Εργασίας, εξετάζει την λύση σύναψης δανείου ύψους 3 δισ. ευρω με υποθήκη τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του οργανισμού ύψους 5 δισ. ευρω, ενώ σε περίπτωση που ζητηθούν εμπράγματες εγγυήσεις για τον σκοπό αυτό, θα αξιοποιηθεί ακίνητη περιουσία ύψους 300 εκατ €.

Η εκχώρηση των πρόσθετων εσόδων από την ρύθμιση οφειλών θα αφορά στο χρονικό διάστημα από το 2014 έως το 2020, ενώ για την σύναψη του δανείου τεχνική βοήθεια αναμένεται να παράσχει η TASK FORCE, με τον επικεφαλής της οποίας αναμένεται να έχει συνάντηση ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η επόμενη διετία για τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις προβλέψεις να τοποθετούν την ύφεση στο 2,8% και τα περιθώρια κάλυψης δαπανών από τον προϋπολογισμό να στενεύουν.

Κατά το 2011 η ύφεση, η ανεργία και η μείωση μισθών περιόρισαν τα έσοδα του ταμείου κατά 16% ενώ η εισπραξιμότητα των εισφορών μειώθηκε κατά 15% και αναμένεται να μειωθεί κατά 12% το 2012.

Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο φορέας δανειοδότησης.

Μετά τον αγώνα δρόμου στον οποίο επιδόθηκε η διοίκηση του ιδρύματος το δώρο Χριστουγέννων και οι συντάξεις του Ιανουαρίου θα καλυφθούν τελικά από τη λήξη ομολόγων και με προκαταβολή από τον προϋπολογισμό του 2012.
Πηγή: Ράνια Τζίμα