ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Απαντήσεις από 4 καταξιωμένους oικονομολόγους για την κρίση στην Ευρωζώνη

To κρίσιμο ερώτημα μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής είναι εάν θα μπορέσει τελικά να υπάρξει βιώσιμη λύση αναφορικά με το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. 4 καταξιωμένοι οικονομολόγοι απαντούν σε 4 καυτά ερωτήματα που απασχολούν τις τελευταίες μέρες την κοινή γνώμη.

 
To κρίσιμο ερώτημα μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής είναι εάν θα μπορέσει τελικά να υπάρξει βιώσιμη λύση αναφορικά με το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Η Euractiv Γερμανίας ζήτησε την άποψη από καταξιωμένους οικονομολόγους σχετικά με τα 4 καυτά ερωτήματα που απασχολούν τις τελευταίες μέρες την κοινή γνώμη.
  - Η πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη,
  - η άκρως επικίνδυνη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης,
  - η ευθυγράμμιση της πολιτικής μισθοδοσίας μέσα στην Ευρωζώνη και
  - το μέλλον της ιταλικής οικονομίας.
   «H μόχλευση μπορεί να αποφέρει καταστροφικά αποτελέσματα»

   Ο Manfred J. M. Neumann, Οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής στη Βόννη και μέλος του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Οικονομίας αναφέρει τα εξής:

   «Η απόφαση να ανακεφαλαοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση και διαφύλαξη της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Τράπεζες που παρουσιάζουν αδυναμία και έλλειψη βιωσιμότητας θα ήταν  ωφέλιμο να καταρρεύσουν. Αναφορικά τώρα με την απόφαση του κουρέματος του χρέους την αξιολογώ ως θετική, αλλά δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο εδώ. Ο στόχος θα πρέπει να είναι μια ριζοσπαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα.

   Επιπλέον θα πρέπει να την απελευθερώσουμε βραχυπρόθεσμα από τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωζώνη. Τέλος θα ήθελα να τονίσω πως η μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης είναι άκρως επικίνδυνη, διότι εφόσον γίνει αποδεκτή από τις αγορές, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καταρρεύσει η πιστωτική πυραμίδα, στην περίπτωση που αυτές αμφισβητήσουν τη σοβαρότητα έστω και ενός από τα θιγόμενα κράτη που παρουσιάζουν αδυναμία αποπληρωμής του χρέους τους. Η Ιταλία είναι το πιο καυτό και επίκαιρο παράδειγμα.»

   «Δημοσιονομική Ένωση=Απομάκρυνση Κεφαλαίων από την Γερμανία»

   Ο Πρόεδρος του Institute of Information and Forschung (IFO) του Μονάχου και Διευθυντής του Center for Economic Studies (CES) του Ludwig-Maximilians-Universität (LMU), Hans-Werner Sinn αξιολόγησε τη συμμόρφωση του ελληνικού κράτους με την  εισαγωγή των μέτρων λιτότητας ως καθησυχαστική για την Ευρωζώνη. Παρόλα αυτά θεωρεί απίθανη μια δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές μέχρι το 2021. «Στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει υποτίμηση του νομίσματος κατά το ήμισυ και αυτό είναι μόνο εφικτό στην περίπτωση αποχώρησής της από την Ευρωζώνη.»

   Περαιτέρω προειδοποιεί  πως η δημιουργία μια Δημοσιονομικής Ένωσης θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην γερμανική οικονομία. «Στην πραγματικότητα δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα θεσμικό οικοδόμημα, το οποίο θα διευκολύνει  μελλοντικά τη διαρροή γερμανικών κεφαλαίων σε άλλες χώρες.»  Η προσωπική άποψη του Sinn όμως, απέναντι στις δεσμεύσεις χρεωμένων κρατών να λαμβάνουν δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας, είναι επικριτική.

   «Τέτοιες ενέργειες είναι εντελώς άσκοπες, από τη στιγμή που προβλέπονται κεφάλαια διάσωσης. Είναι παράλογο να παραχωρείς πρώτα δάνεια και μετά να λες στους πιστωτές πως δεν πρέπει να τα ακουμπήσουν.»

   « Η Ελλάδα δεν είσαι σε θέση υποτίμησης»


   Ο Bernd Lucke, οικονομολόγoς στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (UHH) και Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου για Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου του Αμβούργου σημειώνει τα εξής: « Εάν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής μπορούν να συνεισφέρουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση, μπορεί να κριθεί μόνο εφόσον υπάρξει κοινή συναίνεση μεταξύ των κυβερνήσεων αναφορικά με τις αποφάσεις που λήθφηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Θετικά αξιολογείται πάντως σε κάθε περίπτωση τόσο η συμμετοχή ιδιωτικού τομέα στο κούρεμα του χρέους, όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο τρόπος επιβολής της όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

   Αυτές οι πρωτοβουλίες θα διευκολύνουν σε κάποιο βαθμό την Ελλάδα, αλλά αμφίβολο παραμένει το κατά πόσο θα συνεισφέρουν στην βιωσιμότητα της χώρας. Προβλήματα όπως η δυσχέρεια της νομισματικής υποτίμησης, η δυσκολία της επιβολής μειώσεων των μισθών και ο υπέρογκος και διεφθαρμένος δημόσιος τομέας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς από την ελληνική κυβέρνηση.»

   Ο κύριος Lucke τονίζει τέλος πως η έννοια της Δημοσιονομικής Ένωσης αποτελεί ευφημισμό αναφορικά με την διακρατική μεταφορά κεφαλαίων, η οποία στερείται της νομιμοποίησης των εθνικών κοινοβουλίων.»   

   «Δεν προβλέπεται άμεσα, το τέλος της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη»

   Ο Volker Grossmann, καθηγητής Μακροοικονομίας, Διεθνούς Βιομηχανικής και Πολιτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Fribourg της Ελβετίας, σχολίασε πως τα μέτρα λιτότητας που εφήρμοσε η ελληνική κυβέρνηση μπορούνε δυνητικά να αποφανθούνε χρήσιμα.  

   «Άκρως θετικά αξιολογώ τη συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία της συστηματικής μείωσης του χρέους. Αυτό ήταν ένα βήμα το οποίο έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.» O οικονομολόγος εκτιμά πως η πρωτοβουλία για ιδιωτικές επενδύσεις θα αργήσει να αναληφθεί στην Ελλάδα.

   «Οι κοινωνικές αναταραχές, οι απεργίες, η αύξηση της ανεργίας, οι μετακινήσεις ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό και η υποχρηματοδότηση του ελληνικού εκπαιδευτικού τομέα  είναι όλα στοιχεία τα οποία ενισχύουν αύτη την άποψη.»  

   Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει κατά την άποψη του Grossmann βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. «Σε γενικές γραμμές πάντως δεν πιστεύω πως θα δούμε σύντομα θετική εξέλιξη αναφορικά με την οικονομική κρίση. Ειδικά η Ιταλία είναι ένας παράγοντας αβεβαιότητας, διότι εάν επιδεινωθεί η οικονομική κατάστασή της το Ταμείο Διάσωσης δεν θα είναι αρκετό.»
    
   Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση
   Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι που θέλουν να...
   17.09.2019, 21:58
   Γερμανικός Τύπος: H Αθήνα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις
   Ο γερμανικός Τύπος για τη δρομολόγηση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και τα σχέδια της νέας...
   17.09.2019, 16:10
   Κυβέρνηση: Αυστηροί έλεγχοι για αποτροπή αισχροκέρδειας στα καύσιμα
   Εξετάζεται και η αναθεώρηση κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης ώστε να προστατευθούν νοικοκυριά.
   17.09.2019, 15:10
   Τσακαλώτος: Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είχε δρομολογηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ
   «Το χθεσινό επίσημο αίτημα της χώρας για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι μια θετική κίνηση, η οποία όμως...
   17.09.2019, 14:34
   Ενεργοποιήθηκε το ηλεκτρονικό μέτρο για αντιμετώπιση πλυντηρίων χρήματος
   Το νέο μητρώο θα περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους κάθε επιχείρησης...
   17.09.2019, 12:36
   Τέλη κυκλοφορίας. Τι θα πληρώσουμε το 2020 τι αλλάζει το 2021 (πίνακας)
   Τι είπε ο υπουργός Μεταφορών Κώστα Καρμανλής για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 και τις προανήγγειλε για τα...
   17.09.2019, 12:23
   Ασμάτογλου: Αναπόφευκτες οι αυξήσεις στην βενζίνη, λύση η μείωση του ΕΦΚ
   Καθησυχαστική εμφανίζεται πάντως η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας πάντως πως οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε...
   17.09.2019, 11:27
   Για πιθανές αυξήσεις στη βενζίνη και άλλα αγαθά προειδοποιούν πρατηριούχοι
   Για ενδεχόμενο «σημαντικής αύξησης» στις τιμές όλων των καυσίμων κάνει λόγο η ΠΟΠΕΚ.
   17.09.2019, 08:52
   Επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία ανακοίνωσε ο Τραμπ
   Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια αρχική εμπορική...
   17.09.2019, 02:56
   Ρεκόρ αύξησης της τιμής του πετρελαίου Μπρεντ από το 1988
   Από τη Μόσχα μέχρι την Ουάσινγκτον, οι κυβερνήσεις προσπάθησαν τη Δευτέρα να καθησυχάσουν τις αγορές...
   17.09.2019, 02:31

   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 69  Επόμενη

   Σχόλια Αναγνωστών
   Αποστολή Παραπόνων
   Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.