Διακόπηκε η συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και τραπεζών για το ποσοστό αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Είναι ενδεικτικό ότι διακόπηκε η συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης μεταξύ της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του γενικού διευθυντή του IIF Τσάρλς Νταλάρα.

Τη φημολογία ότι έχει έχει γίνει σημαντικό βήμα για συμφωνία με τις τράπεζες όσον αφορά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό κοντά στο 50% και σε εθελοντική βάση διέψευσε νωρίτερα ο Τσαρλς Νταλάρα. Το IIF (Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής) είναι ο εκπρόσωπος των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στην Ουάσινγκτον, ο κ. Νταλάρα διαμήνυσε ότι «δεν υπάρχει κανένα σημείο συμφωνίας».

«Οι μεγάλες πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε τίποτε σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση χρέους της χώρας", ανακοίνωσε το (IIF).

Σε συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των εβδομήντα μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών κατέληξαν πάντως οι ευρωπαίοι ηγέτες σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Στα 106 δισ. ευρώ το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης.

Στα 106 δισ. ευρώ υπολογίζεται και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η ΕΑΤ επισημαίνει πάντως ότι το συγκεκριμένο ύψος της επανακεφαλαιοποίησης είναι μία πρώτη εκτίμηση, και πιθανώς να αναθεωρηθεί το Νοέμβριο, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση των τραπεζών για τα κρατικά ομόλογα.

Για τελεσίγραφο Μέρκελ - Σαρκοζί προς τους τραπεζίτες έκανε λόγο το γαλλικό πρακτορείο με σχετικό τηλεγράφημά του.
Πηγή: skai.gr