Κλείσιμο

Μπ. Τράα στο Economist: Να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί και να μειωθούν μισθοί του Δημοσίου

Να προχωρήσει στο κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και να μειώσει τους μισθούς του δημοσίου προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλα μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα, με ιδιαίτερη έμφαση στην μείωση του δημόσιου τομέα.

«Θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα σε βιώσιμο επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τράα και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις». «Χωρίς ευρύτερη πολιτική υποστήριξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί ικανοποιητικά το πρόγραμμα.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα έχει καταφέρει εντυπωσιακή πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος, αλλά χρειάζεται τώρα έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε από την πλευρά του ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα επικεντρωθεί στην μείωση των δαπανών, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για το έλλειμμα τόσο για το 2011 όσο για το 2012 παρά την ύφεση η οποία για φέτος εκτίμησε ότι θα φτάσει στο 5,5%.

Ο υπουργός σημείωσε ότι δε νοείται να αυξάνονται φόροι και τέλη, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο αυτό λόγω αδυναμίας του εισπρακτικού μηχανισμού. Επεσήμανε πάντως ότι δεν μπορεί να επιβάλλονται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Επεσήμανε ακόμα, ότι αυτή την εβδομάδα θα προχωρήσει σε κλείσιμο οργανισμών του δημοσίου.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις, να κάνουμε πράγματα που αν δεν τα κάνουμε με τη δική μας βούληση, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε σύντομα υπό επώδυνες συνθήκες

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την τρέχουσα εβδομάδα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη και κατέστησε σαφές ο κ. Βενιζέλος, «αναγκαζόμαστε να αντικαταστήσουμε μέτρα που δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω διοικητικής ανεπάρκειας του διοικητικού μηχανισμού, με άλλα. Οι προτεραιότητες στον προϋπολογισμό του 2012 θα είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση των δαπανών».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν είναι η Ελλάδα το καταλυτικό πρόβλημα της ευρωζώνης», λέγοντας ότι «αν η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως το πρόβλημα της Ελλάδας τότε πρέπει να σκεφτεί με ποιους θεσμούς θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα».

Αναλυτικά η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου ΕΔΩ
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης