Κραυγή αγωνίας από τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας

Με μελανά χρώματα παρουσίασαν το Σάββατο στον ΣΚΑΪ την σημερινή οικονομική κατάσταση οι επιχειρηματίες της Μακεδονίας, Νίκος Ευθυμιάδης και Γιώργος Γκιλής προσάπτοντας βαριές ευθύνες στο πολιτικό προσωπικό της χώρας για το σημερινό αδιέξοδο.

Ευθυμιάδης: Ώρα ευθύνης για τις υγιείς δυνάμεις
Ειδικότερα, ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) Νίκος Ευθυμιάδης δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία εκρηκτική συνταγή: Μεγάλο χρέος, πολύ μεγάλο έλλειμμα, και ανύπαρκτη παραγωγή.

«Το πολιτικό προσωπικό (και η αντιπολίτευση) δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα: την ανάγκη για λιγότερο κράτος, την ανύπαρκτη παραγωγή, τη φοροδιαφυγή» σημείωσε.

«Το μνημόνιο αποτελεί ευκαιρία για δομικές αλλαγές για τις οποίες το πολιτικό προσωπικό κάνει πίσω. Οι πολιτικοί δεν είναι έτοιμοι για αλλαγές» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη είναι μία ώρα ευθύνης για τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, καθώς το πολιτικό προσωπικό δεν μπορεί να πάρει μέτρα, ούτε έχει λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Για το καλό επιχειρηματικό κλίμα που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα εξήγησε ότι «στη Θεσσαλονίκη έχουμε λιγότερους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες με το δημόσιο γι’ αυτό υπάρχουν δημιουργικές επιχειρηματικές δυνάμεις».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ δήλωσε πάντως ότι οι επιχειρήσεις είναι απογοητευμένες, στραγγίζουν από ρευστότητα, δανειοδοτούνται με διπλάσια επιτόκια, αλλά διατηρεί την αισιοδοξία του σημειώνοντας πως υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Γκιλής: Οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να είχαν γίνει «χθες»
Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το παραγωγικό τομέα αλλά και τις εμπορικές επιχειρήσεις, με μόνη όαση τον τουρισμό δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιώργος Γκιλής. «Δεν κινείται φύλλο στην αγορά, το κλίμα είναι βαρύ και η αγορά είναι κλίμα, πρέπει να διαμορφωθεί ένα καλύτερο κλίμα» πρόσθεσε.

«Υπάρχει τεράστιο το πρόβλημα δεν υπάρχει κάποιο όραμα στον ορίζοντα. Να καταλάβει η πολιτεία ότι δεν πάει άλλο. Είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες του και να προχωρήσουν τις διαρθρωτικές τομές σε συγκεκριμένα μέτρα, αλλά δεν προχωράει τίποτε» σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Ο κ. Γκιλής δήλωσε ότι τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τη χώρα είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η αξιοκρατία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό νόμο.

Επισήμανε δε ότι «πρέπει να τελειώσουνε με τους οργανισμούς που μαζεύουν ελλείμματα».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου πρόσθεσε ότι οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν τις κάνουλες και να χρηματοδοτήσουν τις υγιείς επιχειρήσεις, και πρέπει να μειωθούν οι φόροι για την επανεκκίνηση της αγοράς.

«Οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ έχει σταματήσει» πρόσθεσε.
Ο κ. Γκιλής ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αναλάβει με ειδικό γραφείο για τις επενδύσεις στα πρότυπα του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν.

«Δεν μπορούμε να τυραννάμε τον επενδυτή και μετά να λέμε ‘ελάτε να επενδύσετε’ σε ένα άσχημο φορολογικό περιβάλλον» υπογράμμισε.
Πηγή: skai.gr