Κλείσιμο

Εγκρίθηκαν δύο νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Ήπειρο – Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο θα προκηρυχθούν τα δυο νέα έργα για τη διαχείριση απορριμμάτων, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μετά απο αίτηση που υπέβαλαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και η Δήμαρχος Κέρκυρας.

Η Κέρκυρα θα είναι το πρώτο νησί στο οποίο θα δημιουργηθεί υποδομή διαχείρισης απορριμμάτων και θα διαχειρίζεται ετησίως 87 χιλιάδες τόνους, δηλαδή το σύνολο των απορριμμάτων που παράγει το νησί.

Στην Ήπειρο η μονάδα θα δημιουργηθεί κοντά στην περιοχή της Δωδώνης και θα διαχειρίζεται 150 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ετησίως, το σύνολο των απορριμμάτων που παράγονται σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν μέσα στον Απρίλιο.

Οι ανάδοχοι που θα προκύψουν απο τον ανταγωνιστικό διάλογο θα αναλάβουν κατασκευή και διαχείριση των έργων και θα υπογράψουν σύμβαση για 27 έτη, η συνολική άξια των συμβάσεων των έργων που θα κατασκευαστούν υπολογίζεται στα 210 εκ €. Φορείς υλοποίησης του διαγωνισμού θα είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος της Κέρκυρας.

Παράλληλα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για αλλά 10 έργα επεξεργασίας απορριμμάτων, στην Αχαία προχωρά η διαγωνιστική διαδικασία, στη Δυτική Μακεδονία, και στην Πελοπόννησο προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη του διαγωνισμού για να καταθέσουν οι υποψήφιοι πρόσφορες, στην Ηλεία, στην Αιτωλοακαρνανία και στις Σέρρες, οι διαγωνισμοί συνεχίζονται μετά την απόρριψη προσφυγών που είχαν κατατεθεί στο ΣτΕ, και στην Αττική όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού με την κατάθεση ενδιαφέροντος απο επενδυτικά σχήματα, εχει ξεκινήσει και η διαδικασία του ανταγωνιστικού διάλογου για του 3 διαγωνισμούς , απο την οποία θα προκύψουν οι ανάδοχοι αλλά και οι τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Σύμφωνα με το Υπουργείο ανάπτυξης η υλοποίηση των έργων θα δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής και 2.500 θέσεις για τα επόμενα 25 χρόνια στον τομέα της διαχείρισης, ενω μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον να εχει ο τομέας της ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων.

Βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επιτευχθεί ελαχιστοποίηση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή και κατακόρυφη αύξηση της επαναχρησιμοποίησης αξιοποίησης των αποβλήτων.
Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου