Συνεδρίαση της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα απόβλητα

Στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το σχέδιο νόμου που προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους καταστρέφουν το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσοι προκαλούν σοβαρή βλάβη στο περιβάλλον έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές που φτάνουν σε βαθμό κακουργήματος.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών, της 2008/99/ΕΚ που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου, και της 2008/98/ΕΚ που αφορά στα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών.

Επίσης το σχέδιο νόμου τροποποιεί ριζικά την τρέχουσα νομοθεσία για τα απόβλητα και αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων.

Δίνει μεγαλύτερη έμφαση και επεκτείνει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», εφαρμόζει μια αναθεωρημένη ιεράρχηση ως προς τις προτεραιότητες στη διαχείριση των αποβλήτων.

Τέλος, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου του νόμου 3843/2010 που αφορά στη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων, ενώ παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού, στην περίπτωση που έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011, του ειδικού προστίμου που έχει καταβληθεί για τους ημιυπαίθριους με το ποσό του ειδικού ενιαίου προστίμου του ν. 4014/2011 που αφορά στη ρύθμιση των αυθαιρέτων.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου