Επί τάπητος νέο σχέδιο

Νέο σχέδιο διαπραγματεύονται οι ηγέτες στην Κοπεγχάγη το οποίο περιέχει χρονοδιάγραμμα μετατροπής του σε νομικά δεσμευτικό κείμενο εντός του 2010.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να αναχωρήσει την Παρασκευή το βράδυ από την Κοπεγχάγη, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Νωρίτερα αποχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφήνοντας τις διαπραγματεύσεις στον σύμβουλό του για το κλίμα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Ναταλία Τιμακόβα, ο Ρώσος πρόεδρος έφυγε επειδή το Σάββατο πρέπει να βρίσκεται στο Αλμάτι για τη σύνοδο της Οργάνωσης Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB) των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Από τη σύνοδο έφυγε και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό, σύμφωνα με πληροφορίες ότι τη μείωση κατά 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, θέτει ως στόχο το νέο σχέδιο της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έγγραφο δεν είναι δεσμευτικό και δεν περιλαμβάνει το στόχο για τη μετατροπή του σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο μέσα σε έναν χρόνο.

Επιπλέον, το σχέδιο της διακήρυξης παραμένει πιστό σε προηγούμενους στόχους, ανάμεσα τους η μείωση της αυξανόμενης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου. Ο στόχος αυτός θα επανεξετασθεί το 2016.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το κείμενο αναφέρει τα εξής:

"Συμφωνούμε ότι απαιτείται μεγάλη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών με την προοπτική για ελάττωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 50% το 2050 κάτω από τα επίπεδα του 1990, με τις πλούσιες χώρες να περιορίζουν τις εκπομπές τους κατά 80%" αναφέρει το κείμενο.

"Οφείλουμε, αναγνωρίζοντας την επιστημονική άποψη ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να είναι κάτω από τους δύο βαθμούς και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ανάπτυξης, να ενισχύσουμε την μακροπρόθεσμη συνεργασία μας για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής", προσθέτει το έγγραφο.

Πάντως, το κείμενο δεν καλύπτει προηγούμενα κενά όπως η αναφορά σε συγκεκριμένα ποσοστά για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που αναμένεται από τις αναπτυγμένες χώρες μέχρι το 2020.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρότεινε στον πρωθυπουργό της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, να συναντηθούν και πάλι την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Δανίας. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα το απόγευμα οι δύο ηγέτες σημειώθηκε "πρόοδος".

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν το επίπεδο των εκπομπών καυσαερίων και η χρηματοδότηση του αγώνα για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πηγή της ΕΕ που δε θέλησε να κατονομαστεί τόνισε ότι "αυτό που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τώρα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΕ να το αποδεχτεί", δήλωσε η πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η Κίνα πρέπει να κινηθεί αν πρόκειται να υπάρξει κάποια πρόοδος".

Παρομοίως ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να καταβάλλει μια προσπάθεια ώστε η σύνοδος κορυφής της Κοπεγχάγης, να μην καταλήξει σε αποτυχία.
Πηγή: skai.gr