Συγκρατημένη αισιοδοξία

Οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη για το κλίμα έχουν "κολλήσει", παραδέχθηκε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα συζητώνται δυο κείμενα η συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότο και η συνολική συνθήκη την οποία πρέπει να υπογράψουν όλοι οι συμμετέχοντες.

Επισήμανε ότι τα τελευταία δύο 24ωρα είναι κρίσιμα για να αλλάξει η αρνητική δυναμική που έχει αναπτυχθεί, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι υπάρχουν περιθώρια για την εξεύρεση λύσης.

Η υπουργός επανέλαβε ότι η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη και τόνισε ότι  Ελλάδα θεωρεί ότι η μείωση κατά 30% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 είναι επιτεύξιμος στόχος.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κα. Μπιρμπίλη ήταν και οι δηλώσεις του γγ της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ Ίβο ντε Μπορ, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά τόνισε ότι οι επόμενες 24 ώρες θα είναι "απολύτως κρίσιμες" για την επίτευξη μίας αποτελεσματικής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή πραγματοποιήθηκαν την ώρα που οι εκπρόσωποι από σχεδόν 200 κράτη προσπαθούν να καταλήξουν σε μία δεσμευτική συμφωνία για την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση Ολιβιέ ντε Σιτέρ, η κλιματική αλλαγή αποτελεί "ωρολογιακή βόμβα" για τη διατροφική ασφάλεια στον κόσμο, όπου περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα.

Ο κ. Σιτέρ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν την εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών που θα στηρίζονται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αποφευχθεί μια επιδείνωση της διατροφικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να αποτρέψει την επιβολή φόρου στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του.

"Υπάρχει σαφής συναίνεση στον ΟΠΕΚ για την απόρριψη αυτού του μεροληπτικού φόρου", δήλωσε ο αλγερινός υπουργός Ενέργειας Σακίμπ Χελίλ από το Αλγέρι.

Παράλληλα ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο τροποποίησης της επιπρόσθετης προσφοράς της για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μεταθέτοντας για μετά το 2020 τον στόχο της για μια μείωση κατά 30%, σε συνάρτηση με τις προτάσεις των άλλων χωρών.

Η απόφαση αυτή θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο τέλος της διάσκεψης του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί για 20% μείωση ως το 2020 και έχουν δηλώσει έτοιμες να προχωρήσουν σε μείωση έως και 30% κατά την ίδια ημερομηνία, αν πράξουν αναλόγως οι άλλες βιομηχανικές χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι δήλωσε από την πρωτεύουσα της Δανίας ότι μία συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να διευκολύνει την ψήφιση νόμου στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου το ερχόμενο έτος.

Στο μεταξύ, στην Κοπεγχάγη η αστυνομία ανακοίνωνε τη διάλυση της διαδήλωσης μπροστά από το Bella Center, όπου γίνεται η διάσκεψη, μετά τη σύλληψη περίπου 260 ανθρώπων. 

Διαβάστε το blog του ΣΚΑΪ για την Κοπεγχάγη.
Πηγή: skai.gr