Της Μαρίνας Ζιώζιου
Στην τελική ευθεία μπήκαν οι Πανελλαδικές για τους περισσότερους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, καθώς σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουνίου, εξετάστηκαν στα τελευταία μαθήματα προσανατολισμού.
Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ κάθισαν στα θρανία για την Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Φυσική (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Το skai.gr, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ, θα δημοσιεύει άμεσα τα θέματα, τις εκτιμήσεις και τις προτεινόμενες απαντήσεις.
Η διαδικασία, πάντως, δεν ολοκληρώνεται για όλους σήμερα. Όσοι υποψήφιοι έχουν δηλώσει ειδικά ή μουσικά μαθήματα θα συνεχίσουν τις εξετάσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί. Η εξέταση των ειδικών και μουσικών μαθημάτων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ ξεκινά την Τρίτη 16 Ιουνίου 2026.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Ιστορία: Θέματα κλιμακούμενης και διαβαθμισμένης δυσκολίας
Τα θέματα της Ιστορίας ήταν κλιμακούμενης και διαβαθμισμένης δυσκολίας, με στοιχεία πρωτοτυπίας σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, και ιδιαίτερα απαιτητικά σε κάποια σημεία.
- Στο θέμα Α1 και Α2 δεν εντοπίζονται προβλήματα.
- Στο θέμα Β1 υπάρχει μια μικρή ασάφεια στη διατύπωση αλλά δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.
- Στο θέμα Β2 απαιτείται πολύ καλή απομνημόνευση στατιστικών στοιχείων και ποσοστών για να καλυφθεί πλήρως.
- Το θέμα Γ1 δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε πανελλαδικές εξετάσεις παρόλο που η διαπραγμάτευσή του δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
- Από την άλλη το Δ1 απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και πολύ καλό συνδυασμό δεδομένων παραθέματος και σχολικού βιβλίου.
Φυσική: Θέματα χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας
Τα φετινά θέματα της Φυσικής δεν φαίνεται να παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα θέματα προηγουμένων ετών, τόσο ως προς τα ζητούμενα όσο και ως προς τον χρόνο επίλυσής τους.
- Το θέμα Α που καταλαμβάνει τις 25 μονάδες μπορούσε να απαντηθεί με σχετική ευκολία από έναν προσεκτικό μαθητή.
- Το Β θέμα απαντάται από τους μαθητές που διάβασαν προσεκτικά τις ερωτήσεις, δεν είχε κάποια δυσκολία ή ασάφεια που θα μπορούσε να τους δημιουργήσει σύγχυση.
- Το θέμα Γ από την κβαντομηχανική αναμενόμενο, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στους υπολογισμούς.
- Τέλος το θέμα Δ, ένα συνδυαστικό θέμα ισορροπίας, ταλάντωσης, και ηλεκτρομαγνητισμού ο προσεκτικός και προετοιμασμένος μαθητής θα το αντιμετωπίσει με επιτυχία.
Οικονομία: Απαιτητικά θέματα
Τα σημερινά θέματα στο μάθημα της Οικονομίας καλύπτουν το σύνολο της ύλης. Στο σύνολό τους κρίνονται απαιτητικά και απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές.
- Στο Θέμα Α εξετάζονται τα κεφάλαια 3,4,7,9,10.
- Στο Θέμα Β εξετάζονται οι φάσεις της ύφεσης και της ανόδου από το Κεφάλαιο 9, θέμα το οποίο αναμενόταν από την πλειοψηφία των μαθητών μας και δεν αναμένεται να τους εκπλήξει ιδιαίτερα.
- Στο Θέμα Γ έχουμε συνδυασμό των κεφαλαίων 1, 7, 9. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι διαφορετική η προσέγγιση του θέματος όσον αφορά το Κεφάλαιο 1 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο οι μαθητές που με ψυχραιμία θα αποκωδικοποιήσουν της εκφώνηση, θα διαπιστώσουν ότι τα ζητούμενα της άσκησης μπορούν να λυθούν.
- Στο θέμα Δ έχουμε επίσης συνδυασμό των κεφαλαίων 2,4,5. Το θέμα Δ κρίνεται απαιτητικό. Ιδιαίτερα δύσκολα κρίνονται τα ερωτήματα Δ3 και Δ4 για το σύνολο των μαθητών. Η επίλυση τους απαιτεί τις οδηγίες για χρήση πρόχειρου σχήματος σε κάθε ερώτημα, ώστε να ληφθούν σωστά τα απαραίτητα σημεία για την εύρεση της νέας συνάρτησης ζήτησης και στη συνέχεια για τον υπολογισμό της ποσοστιαίας μεταβολής του εισοδήματος. Συνεπώς στο θέμα Δ δεν αξιολογείται μόνο το γνωστικό υπόβαθρο των μαθητών αλλά και ο βαθμός ψυχραιμίας που θα επιδείξουν.
Ειδικά και μουσικά μαθήματα
Το πρόγραμμα των ειδικών και μουσικών μαθημάτων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ξεκινά την Τρίτη 16 Ιουνίου 2026.
- Τρίτη 16 Ιουνίου 2026: Αγγλικά, ώρα 10:00
- Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026: Ελεύθερο Σχέδιο, ώρα 08:30
- Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026: Γραμμικό Σχέδιο, ώρα 08:30
- Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026: Γερμανικά, ώρα 08:30
- Σάββατο 20 Ιουνίου 2026: Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία, ώρα 10:00
- Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, ώρα 08:30
- Τρίτη 23 Ιουνίου 2026: Γαλλικά, ώρα 08:30
- Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026: Ιταλικά, ώρα 08:30
- Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026: Ισπανικά, ώρα 08:30
Συνέχεια εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια
Από την Τρίτη 2 Ιουνίου, άρχισαν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια της επικράτειας και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου 2026. Επιπλέον, οι προαγωγικές εξετάσεις για την Α' και Β' λυκείου συνεχίζονται έως τις 12 Ιουνίου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.