ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Ελληνική συμμετοχή στη 13η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής στη Βενετία

Η ελληνική συμμετοχή στην 13η διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής της Βενετίας επικεντρώνεται στην ιδιαίτερη δυναμική της Αθήνας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
Η σύγχρονη Αθήνα χαρακτηρίζεται από έντονες αντιφάσεις: Πρόκειται για μια πόλη με ιδιαίτερη ταυτότητα η οποία διαμορφώθηκε κατά τα χρόνια της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης. Πρόκειται για μια πόλη που διαθέτει ένα εξαιρετικό δυναμικό νέων δημιουργών, με διεθνή προσανατολισμό, καλές σπουδές και πλούσιες επαγγελματικές εμπειρίες. Πρόκειται, όμως, και για την πόλη που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη από την τρέχουσα κρίση. Σήμερα ο αθηναϊκός αστικός χώρος αποσυντίθεται και τα φαινόμενα διάρρηξης του κοινωνικού ιστού γίνονται ολοένα και πιο έντονα. Η νεώτερη γενιά αρχιτεκτόνων, η οποία επωφελήθηκε από το καλό πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την πτώση του βιοτικού επιπέδου και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Οι παραπάνω αντιφάσεις προσδίδουν μια ιδιαίτερη δυναμική στην πόλη. Στη σύγχρονη Αθήνα προσφέρονται οι δυνατότητες για τη διερεύνηση των σχέσεων αρχιτεκτονικής και πόλης κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και μετά από αυτή. Δημιουργούνται ακόμη οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας νέας
θεώρησης του ρόλου της αρχιτεκτονικής σε απόσταση από τα πρότυπα ευδαιμονισμού της περασμένης δεκαετίας.

Η ελληνική συμμετοχή παρουσιάζει την ιδιότυπη αθηναϊκή αστικότητα μέσα από δύο θεματικές:

Η πρώτη θεματική αφορά στην τοπική αστική παράδοση και συγκεκριμένα στην εξέλιξη της αθηναϊκής πολυκατοικίας. Η παρουσίαση εξετάζει τις σχέσεις ανώνυμης - επώνυμης αρχιτεκτονικής και τη διαδικασία παραγωγής του αστικού τοπίου από την επανάληψη μιας βασικής μονάδας.

Η δεύτερη θεματική αφορά στον κατακερματισμό και τη διεκδίκηση του αθηναϊκού δημόσιου χώρου. Η παρουσίαση επικεντρώνεται σε αντίρροπές ή και συμπληρωματικές αστικές δυνάμεις. Το φαινόμενο της αστικής αποσύνθεσης παρουσιάζεται παράλληλα με τις απόπειρες επανάχρησης των κεντρικών χώρων.
Ενώ τα προγράμματα αστικής ανανέωσης εξετάζονται δίπλα από τις ακτιβιστικές πρωτοβουλίες των πολιτών.

Η δημιουργική δυναμική της σύγχρονης Αθήνας αναδεικνύεται με την έκθεση έργων από αρχιτέκτονες και δημιουργικές ομάδες της πόλης. Η έκθεση εστιάζει σε οκτώ αφηγήσεις για την Αθήνα οι οποίες διερευνούν νέες στρατηγικές σχεδιασμού και τοποθετούνται με στοχαστική διάθεση απέναντι στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη.

Οι παράλληλες παρουσιάσεις της σχεδιαστικής πρακτικής των δημιουργικών ομάδων της πόλης, της τοπικής αστικής παράδοσης και των μετασχηματισμών του δημόσιου χώρου, έχουν ως στόχο τη χαρτογράφηση του νέου κοινού εδάφους που διαμορφώνεται στην Αθήνα της κρίσης. Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει τις θετικές δυνάμεις που διαμορφώνονται μέσα στο κρίσιμο παρόν και να σκιαγραφήσει ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη και την αρχιτεκτονική της.

Επίτροποι / Επιμελητές της ελληνικής συμμετοχής είναι οι αρχιτέκτονες Πάνος Δραγώνας και Άννα Σκιαδά.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι αρχιτέκτονες Ανδρέας Αγγελιδάκης, Αριστείδης Αντονάς, Γιάννης Αίσωπος, AREA Architecture Research Athens (Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος), buerger katsota architects (Stephen Buerger, Δήμητρα Κατσώτα), decaARCHITECTURE (Αλέξανδρος Βαΐτσος, Έλενα Ζαμπέλη, Carlos Loperena), draftworks* (Χριστιάνα Ιωάννου, Χρίστος Παπαστεργίου), Point Supreme Architects (Μαριάννα Ρέντζου, Κωνσταντίνος Πανταζής), ενώ παρουσιάζονται και πολυάριθμες προτάσεις σχεδιασμού πολυκατοικιών και παρεμβάσεων σε δημόσιους χώρους και κτήρια της πόλης από γνωστούς αρχιτέκτονες.

Στην έκθεση συμμετέχουν ακόμη με έργα τους οι αρχιτέκτονες - φωτογράφοι Γιώργης Γερόλυμπος, Χαράλαμπος Λουιζίδης & Αικατερίνη Νίκη Γληνού, ο φωτογράφος Δημήτρης Μιχαλάκης, ο σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής και ο αρχιτέκτων - street artist b.».
 
200 χρόνια από τη γέννηση του Βάγκνερ
Τα έργα του ανήκουν στα σημαντικότερα του είδους. Η προσωπικότητα όμως του συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ, εξακολουθε…
22.05.2013, 18:19
Λάρισα: Επαναλειτουργεί η δημόσια βιβλιοθήκη μετά από 13 χρόνια
Μετά από δεκατρία χρόνια προσπαθειών, ξεκινάει από σήμερα η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Λάρισας την λειτουργία…
22.05.2013, 16:41
Ένας άνθρωπος υπό χρεοκοπία, η μαύρη κωμωδία του Λεσκότ, στο θέατρο Skrow στο Παγκράτι
Στην μαύρη κωμωδία του David Lescot, οι τρεις ήρωες αναπτύσσουν απρόβλεπτες σχέσεις μεταξύ τους.
22.05.2013, 15:49
Ο Σωτήρης Χατζάκης στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου
Έληξε χθες το ένα μέρος του «σίριαλ Εθνικό Θέατρο», αφού απομένει να μάθουμε και τα μέλη του νέου Δ.Σ. του Εθν…
22.05.2013, 08:38
Φεστιβάλ Κανών: Ντάγκλας και Ρώμη έκλεψαν την παράσταση
Η συγκίνηση του Μάικλ Ντάγκλας και η "αιώνια πόλη" κέρδισαν τη "παράσταση" της Τρίτης στο 66ο Φεστιβάλ των Καν…
21.05.2013, 20:14
Tο ρολόι του Τζέιμς Μπόντ, δημοπρατείται
Το ρολόι χειρός μάρκας Breitling που φορέθηκε από τον Σόν Κόνερι στην ταινία του Τζέιμς Μπόντ ,Επιχείρηση Κερ…
21.05.2013, 19:40
Ο Σωτήρης Χατζάκης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού
Στη θέση του αποχωρούντος Γιάννη Χουβαρδά.
21.05.2013, 17:28
Βήματα προόδου για την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς
Η βρετανίδα σταρ του σινεμά Κάθριν Ζέτα Τζόουνς που πάσχει από μανιακή κατάθλιψη ετοιμάζεται να επιστρέψει σπί…
21.05.2013, 16:33
Κερδίστε εισιτήρια για τους "Δαίμονες" με την Άννα Βίσση
Η περίφημη ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα θα παίζεται στο Παλλάς μέχρι και την Κυριακή 2 Ιουνίου.
21.05.2013, 11:55
ΗΠΑ: Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο πιανίστας των The Doors Ρέι Μανζάρεκ
Ο Ρέι Μανζάρεκ, πιανίστας και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος της δεκαετίας του ’60, «…
21.05.2013, 03:28

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 37  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΣΥΜΒΑΝ

Frantzi Amvrosiou Kasomouli to Falirou between cross-roads Kallirrois and cross-roads Siggrou Andr. Ave no parking, one right lane blocked