Κλείσιμο

Βίλια: Σε 3 μέτωπα η μάχη με τις φλόγες- Εκτιμήσεις του Αστεροσκοπείου για την πύρινη μανία

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης για τέταρτο εικοσιτετράωρο στη Δυτική Αττική.  Στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων, σπίτια κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με ισχυρότατες Δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν την υπεράνθρωπη προσπάθεια κατάσβεσης δίνοντας μάχη με τρία μέτωπα στο νότιο τμήμα της φωτιάς.

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι η φωτιά να μην περάσει τον ορεινό όγκο που συνδέει την περιοχή με την Μάνδρα.

Οι πύρινες γλώσσες καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει από ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αττική.

Τα ξημερώματα δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης με τους κατοίκους στους οικισμούς Καραούλι, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Αγία Σωτηρία να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. 
Σε κάθε περίπτωση απομακρύνεται συνεχώς ο κίνδυνος για τους οικισμούς που κινδύνεψαν τη νύχτα και μέχρι το μεσημέρι από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια, η οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, εκτός από ένα σημείο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν όλοι οι επικεφαλής που επιχειρούν στην περιοχή, η εικόνα της πυρκαγιάς σε όλη την έκταση που κάλυψαν οι φλόγες από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε, είναι κατά πολύ βελτιωμένη σε σχέση με χθες και δεν απειλούνται οικισμοί.

Ωστόσο το μεγάλο μέτωπο που καίει στο νότιο κομμάτι της πυρκαγιάς, που πέρασε από το όρος Πατέρας και κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων και το Πεδίο Βολής Μεγάρων δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού. 

Εκεί έχουν επικεντρωθεί όλες οι δυνάμεις - επίγειες και εναέριες -για να αποτρέψουν την επέκταση στον κάμπο των Μεγάρων. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις έχουν παραταχθεί μπροστά στην πυρκαγιά σε σημεία που υπάρχει πρόσβαση για τα οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού για να περιορίσουν την ένταση της. 

Οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, καθώς οι βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι 2-3 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, την κατευθύνουν σε βραχώδη και χωρίς βλάστηση έκταση, όπου είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή που αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, υπάρχουν ενεργές καύσεις, σε κομμάτια που υπάρχει μόνο δάσος, μακριά από κατοικημένη περιοχή, και αντιμετωπίζονται από επίγειες και εναέριες δυνάμεις πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Όλη τη μέρα πυροσβέστες εξουδετερώνουν εστίες με τα ελικόπτερα να μην σταματούν να ανεφοδιάζονται με νερό

Οι πιλότοι με χειρουργική ακρίβεια μέσω ειδικού σωλήνα γέμιζαν τις δεξαμενές του πτητικού μέσου και επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα.

Ερπυστριοφόρο δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες και επιχειρώντας να ανακόψει το πύρινο μέτωπο.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Βίλια στις 16 του μήνα με τη βοήθεια του ανέμου κινήθηκε νότια και δυτικά απειλώντας τους οικισμούς Κρύο Πηγάδι και Αγιο Γεώργιο. 

Την 3η μέρα ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο αναπτύχθηκες στις παρυφές των Βιλίων μέχρι το Παλαιοχώρι και τον Αγίου Σωτήρα ενώ σήμερα , από το μεσημέρι η φωτιά κινείται νότια προς την περιοχή των Μεγάρων.

Οι ριπές του ανέμου συνεχώς μετακινούν τις φλόγες σε διάφορα σημεία.

Ενδεικτική της έντασης της πυρκαγιάς τα όσα εκτυλίχθηκαν στα Βίλια το απόγευμα της Τετάρτης, όταν το μικροκλίμα δημιούργησε στρόβιλο που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμα του. 

Εκτιμήσεις Αστεροσκοπείου

Η φωτιά ανέπτυξε ξαφνικά μεγάλη δύναμη που κατέστρεψε τα πάντα.

Συγκεκριμένα το Αστεροσκοπείο κάνει λόγο για ακραία συμπεριφορά με βασική αιτία αυτού τη μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών και την πλούσια ξηρή καύσιμη ύλη που υπήρχε.

Ολόκληρο κομμάτι από κορμό δέντρου σηκώθηκε όπως βλέπετε στον αέρα και εκσφενδονίστηκε δεκάδες μέτρα μακριά , δίπλα στους πυροσβέστες που επιχειρούσαν 

Άνδρες της ΟΠΚΕ χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν ηλικιωμένη γυναίκα από το σπίτι της που είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες. 

Πυροσβέστης που επιχειρούσε στο μέτωπο δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες 

Η επόμενη μέρα στην ευρύτερη περιοχή είναι αποκαρδιωτική. 

Οι πύρινες γλώσσες έχουν κάνει στάχτη μέχρι στιγμής πάνω από 80.000 στρέμματα και ένα πυκνό σύννεφο καπνού πνίγει για ακόμα μια μέρα την Αττική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/SKAI.GR