Νέο προσχέδιο της υπό διαμόρφωσης Προεδρικής Δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Σ.Α.) αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα αργά το απόγευμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
 
Σύμφωνα με το sigmalive, το εν λόγω προσχέδιο θα είναι το δεύτερο στη σειρά, μετά το πρώτο που κυκλοφόρησε χθες αργά το απόγευμα κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων των μελών του Σ.Α. για τις εκθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ και για την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά στις νέες ανακοινώσεις των κατοχικών αρχών για επικείμενα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και όχι μόνο.

 
Του δεύτερου προσχεδίου θα ακολουθήσουν εκ νέου εισηγήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών – μελών, με το τελικό προσχέδιο να εξαρτάται από τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Δεν αποκλείεται πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να επισημοποιηθεί σήμερα αργά το βράδυ, ώρα Κύπρου.
 
Σημειώνεται πως το πρώτο προσχέδιο αξιολογείται από Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα ως εξαιρετικά ανεπαρκές, με «αναντιστοιχία μεταξύ του περιεχομένου του και της σοβαρότητας των τουρκικών παρεμβάσεων».
 
Μάλιστα, καθοριστικό ρόλο στις λεκτικές ασάφειες και στην υποβάθμιση των νέων παρανομιών που εξήγγειλαν οι Τούρκοι, έχει ο Βρετανικός παράγοντας, καθώς έχει τον ρόλο της σύνταξης των δηλώσεων που αφορούν στο Κυπριακό, ως διαχρονικά κράτος «penholder» για το θέμα.

 
Ωστόσο, Λευκωσία και Αθήνα παρουσιάζονται αισιόδοξες, τουλάχιστον για κάποιες εκ των επιδιωκόμενων διορθωτικών κινήσεων, αναλογιζόμενες το διάχυτο θετικό και υποστηρικτικό κλίμα από τον διεθνή παράγοντα, ιδίως της Αμερικής. Σίγουρα όμως, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις, τόσο εντός της Αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και γενικότερα του διεθνούς πολιτικού σκηνικού, δεν επιτρέπουν βεβαιότητες.
 
Εξού και διατηρούνται, παράλληλα, χαμηλοί τόνοι, με τις παρασκηνιακές πιέσεις να εντείνονται.
 
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι πιέσεις εντάθηκαν και σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., καθώς η προσπάθεια της Λευκωσίας για σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, έχει ανέβει σε πιο υψηλό επίπεδο. Στόχος είναι να υπάρξει συνεδρίαση, αν όχι δια ζώσης, διαδικτυακά. 
 
Υπενθυμίζεται πως οι αρχικές νύξεις είχαν κολλήσει σε «γερμανικές ενστάσεις». 

Πηγή: sigmalive

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις