Κλείσιμο

Στη βόρεια Χιλή πριν 3.800 χρόνια ο μεγαλύτερος σεισμός- Προκάλεσε τσουνάμι που έφτασε στη Νέα Ζηλανδία

Από τον σεισμό του Κασμίρ το 2005 έως τον σεισμό της Αϊτής το 2010, αρκετοί σεισμοί έχουν προκαλέσει καταστροφές στη Γη τα τελευταία χρόνια.

Αλλά αυτοί οι σεισμοί είναι φαίνεται πως δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με έναν τεράστιο σεισμό που έπληξε τη βόρεια Χιλή πριν από 3.800 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον υποστηρίζουν ότι ο σεισμός ήταν της τάξης των 9,5 ρίχτερ - ίδιας κλίμακας με τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία - και προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που ταξίδεψε περισσότερα από 5.000 μίλια έως τη Νέα Ζηλανδία.

Οι σεισμοί λαμβάνουν χώρα όταν δύο τεκτονικές πλάκες τρίβονται μεταξύ τους και σπάνε, με μεγαλύτερες ρήξεις να προκαλούν μεγαλύτερους σεισμούς.

Μέχρι τώρα, η μεγαλύτερη γνωστή ρήξη στην ιστορία συνέβη το 1960 στη Νότια Χιλή.

Ο καθηγητής Τζέιμς Γκοφ, συγγραφέας της μελέτης συνόψισε πως παρά το γεγονός ότι εκτιμόταν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιου μεγέθους γεγονός βρέθηκαν τώρα στοιχεία για μια ρήξη μήκους περίπου χιλίων χιλιομέτρων λίγο έξω από την ακτή της ερήμου Ατακάμα.

Πηγή: Daily Mail