Σκοτεινό παρελθόν Λιγνάδη: Οι καταγγελίες σπουδαστών οδήγησαν σε έξοδο από Ίασμο- Εθνικό

Καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά του Δημήτρη Λιγνάδη στο παρελθόν και στον επαγγελματικό του χώρο βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Από τη δραματική σχολή Ίασμος από όπου αποπέμφθηκε έως τη διακοπή της σύμβασής του με το εθνικό θέατρο από τον τότε πρόεδρο του Κώστα Γεωργουσόπουλου.

Οι αποκαλύψεις για τον Δημήτρη Λιγνάδη συγκλονίζουν. Την περίοδο 2015-2016 ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης διδάσκει στη δραματική σχολή Ίασμος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των σπουδαστών πολύ συχνά κάνει συζητήσεις σεξουαλικού περιεχομένου γεγονός που ενοχλεί τους σπουδαστές. Λίγο καιρό μετά αποπέμφθηκε. 

«Αφού ξεκίνησε το σπουδαστικό έτος μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι σπουδαστές της σχολής μας ανέβηκαν στο γραφείο της διοίκησης έχοντας φτιάξει μια επιστολή την οποία κατέθεσαν στο διοικητικό συμβούλιο και συγκεκριμένα στον καλλιτεχνικό διευθυντή του στην οποία εξέφραζαν τα παράπονα τους για τον συγκεκριμένο καθηγητή. Τα παράπονα αυτά ήταν για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλικά σχόλια την ώρα του μαθήματος.

Την ίδια στιγμή η Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος έληξε την συνεργασία της με τον συγκεκριμένο καθηγητή. Ακόμα και αν για τα ελληνικά δεδομένα θεωρείται μεγάλο όνομα, μεγάλος σκηνοθέτης, μεγάλος ηθοποιός να μιλήσει άσχημα, να προσβάλλει ή να δείξει ανάρμοστη συμπεριφορά σε μαθητή ή μέσα σε ένα τμήμα.» Περιγράφει ο Γιώργος Αμουτζάς,  μέλος Δ. Σ. της δραματικής σχολής ΙΑΣΜΟΣ.

«Οι περισσότεροι σπουδαστές, μεταξύ των οποίων και εγώ, αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με τη συμπεριφορά του, καθώς αυτά που έλεγε περί σεξουαλικών εμπειριών στο μάθημα ήταν κάπως περίεργα. Θα χαρακτήριζα τη συμπεριφορά του ανάρμοστη σε κάποια σημεία, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο, αντίθετα ενόχλησε τους υπεύθυνους της σχολής, με αποτέλεσμα να του ζητήσουν να τερματιστεί η συνεργασία τους.» αναφέρει  πρώην σπουδάστρια της σχολής.

Την πόρτα της εξόδου είχε δει ο Δημήτρης Λιγνάδης και από το Εθνικό Θέατρο, λίγο καιρό μετά.

«Δεν ανανέωσα τη σύμβαση του γιατί από τότε ακούγονταν διάφορα για την συμπεριφορά του. Δεν ήταν η αρμόζουσα απέναντι στους σπουδαστές, κάτι που όπως πληροφορήθηκα είχε συμβεί και στην σχολή του Δελλή (Ίασμος) στην οποία επίσης δίδασκε.» περιγράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, πρώην πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικού Θεάτρου.

Τον Αύγουστο του 2019 ο Δημήτρης Λιγνάδης αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής της δραματικής σχολής του εθνικού θεάτρου. Σήμερα οι σπουδαστές καταγγέλλουν μεμονωμένα περιστατικά απαξιωτικής συμπεριφοράς με μειωτικά και ομοφοβικά σχόλια. 

Μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, η φίλη και συνεργάτης σε πολλές παραστάσεις, του Δημήτρη Λιγνλαδη, θεατρολόγος Μαριλένα Παναγιωτοπούλου δηλώνει σοκαρισμένη.

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης που εγώ ήξερα ήταν άνθρωπος μορφωμένος, ταλαντούχος, πνευματώδης και γοητευτικός. Δυστυχώς τέτοιου είδους άνθρωποι έχουν την ικανότητα επί σειρά ετών να βιάζουν παιδιά. Όχι οι αποκρουστικοί, οι αμόρφωτοι, οι εσωστρεφείς. Όσο πιο γοητευτικός είναι ένας άνθρωπος τελικά, τόσο πιο εύκολα γυρίζει το ταλέντο του σε εγκληματικότητα, διαστροφή και κακία.» δηλώνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ηθοποιός Τέτα Σαββάτη υποστηρίζει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν ο άνθρωπος που την έκοψε από το Εθνικό Θέατρο αποκαλύπτοντας όσα της είχε πει τότε.

«Ο "κύριος" που βλέπετε όταν είχα πάει να δώσω εξετάσεις για το Υπουργείο Πολιτισμού με είχε κόψει λέγοντάς μου πως είμαι πολύ ηθική για το θέατρο" έγραψε η ηθοποιός.» είπε η κα Σαββάτη.

Περιγραφές που συγκλονίζουν και σπουδαστές που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για έναν εφιάλτη που ξαναζωντανεύει.

Πηγή: skai.gr