Ποιοι είναι οι Σεφαρδίτες: H εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει τα «μυστικά» της

 

Πέντε αιώνες μετά τoν διωγμό τους από την Ισπανία και οκτώ δεκαετίες μετά την ολοκληρωτική τους εξόντωση στο Ολοκαύτωμα, η μικρή κοινότητα των Σεφαραδιτών Εβραίων που ζει στην ελληνική πόλη της Θεσσαλονίκης κοιτάζει πίσω, στο παρελθόν, για να ατενίζει με σιγουρά και ασφάλεια το μέλλον της.

Αυτό επισημαίνει στο εκτενές αφιέρωμα του, στην ιστορική κοινότητα της συμπρωτεύουσας, ο Guardian με αφορμή την υπογραφή για την δημιουργία παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, της διευθύντριας του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα Κριστίνα Κόντε ντε Μπέρολντινγκεν και του πρόεδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Θερβάντες σε ανακοίνωσή του, το παράρτημα της Θεσσαλονίκης πρόκειται, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, να προσφέρει μαθήματα ισπανικών στη Σεφαραδίτικη Κοινότητα (και όχι μόνο) και θα διοργανώνει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αποβλέποντας στην αξιοποίηση και τη διάδοση της κληρονομιάς των Σεφαραδιτών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Πρόβλεψη υπάρχει μάλιστα και για τμήματα διδασκαλία των Λαντίνο, δηλαδή της ισπανοεβραικής γλώσσα που ακόμη χρησιμοποιείται από τα μέλη της κοινότητας.

Η ιστορία

Πλήθος Ισπανών Εβραίοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν τότε μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, μετά την απέλαση τους από τον Βασιλιά Φερδινάνδο και τη βασίλισσα Ισαμπέλλα το 1492.

Η κοινότητα επιβίωσε και άκμασε κατά τη διάρκεια των αιώνων, αλλά έφτασε οριακά στον ολοκληρωτικό αφανισμό την περίοδο του Ολοκαυτώματος, όταν οι Ναζί απέλασαν και εξολόθρευσαν πάνω από το 90% των Εβραίων κατοίκων της πόλης.

Σήμερα στην Θεσσαλονική υπολογίζεται πως ζουν περί τους 1200 Εβραίους.

«Η κοινότητα εδώ χτίστηκε από Εβραίους από την Ισπανία, oι οποίοι ήρθαν εδώ από περιοχές όπως το Τολέδο, η Γρανάδα και η Σεβίλλη», εξηγεί ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. «Ήταν μια κοινότητα που μιλούσε Ισπανικά και είχε ισπανική παιδεία και κουλτούρα ( Μιλούσε και τραγουδούσε στα Ισπανικά, είχε ισπανική διατροφή.)

"Μετά το Ολοκαύτωμα, έμειναν μόνο 1.500 Εβραίοι, αλλά διατηρούσαμε πάντα το ισπανικό μας παρελθόν στις καρδιές μας και θέλουμε να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας ζωντανές",τονίζει.

«Οι Έλληνες μπορούν να μάθουν για την ιστορία μας γιατί είναι μέρος και της ελληνικής ιστορίας», δηλώνει ο Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Είμαστε εδώ για 530 χρόνια και αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», σχολιάζει και συνεχίζει λέγοντας «Χάσαμε το 97% της κοινότητας στο Ολοκαύτωμα, αλλά είμαστε ακόμα εδώ και θα συνεχίσουμε για να δείξουμε σε όλους ότι αυτή η ισπανική-εβραϊκή κοινότητα είναι ζωντανή, μιλά ακόμα ισπανικά και θα συνεχίσει να είναι εδώ» 

Πηγή: Guardian