Κλείσιμο

Τσιόδρας: 21 επιπλέον κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, 31 στο σύνολο (vid)

Την ύπαρξη 21 επιπλέον κρουσμάτων κορονοιού γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος,Σωτήρης Τσιόδρας κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο για τις εξελίξεις γύρω από τον ιό στη χώρα μας.

Στα 31 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας και λοιμωξιολόγος, πρόκειται για 21 άτομα μεταξύ των 24 που μετείχαν στο ταξίδι στο Ισραήλ και επέστρεψαν στην Ελλάδα στα τέλη του Φλεβάρη.

Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε και πρόσθεσε ότι τα «καθ' υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν» έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός, τόνισε ο κ.Τσιόδρας.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως στις περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας όπου επέστρεψαν οι εκδρομείς, είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και υγιεινής και η παραμονή στο σπίτι όσων έχουν συμπτώματα.

«Η ομάδα επέστρεψε από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου όταν το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα. Ο ιός μεταδίδεται και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Τόνισε ακόμη ότι «σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Στην πραγματικότητα είναι εκατοντάδες χιλιάδες παραπάνω. Η καταγραφή εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης», δήλωσε παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την δυσκολία να ανιχνευθούν- ταυτοποιηθούν κρούσματα σε χώρες της Ασίας ή της Αφρικής.

Ο κος Τσιόδρας ενημέρωσε πως ο 66χρονος- ένατο κρούσμα- νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία ενώ από τα επιπλέον κρούσματα δύο άτομα παρουσιάζουν ήπια πνευμονία ενώ άλλοι 6 παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Στους υπόλοιπους έχει συσταθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, ξεκαθάρισε  ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε όλες τις επαφές τους.

"Μέχρι στιγμής έχουν ιχνηλατηθεί 400 επαφές και γίνεται έλεγχος σε όλα τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια", είπε συγκεκριμένα.

Επίσης επιβεβαίωσε ότι ελέγχεται ένας φοιτητής από το πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου ως ύποπτο κρούσμα. Για το λόγο αυτό έχει κλείσει για δύο μέρες το πανεπιστήμιο της πόλης

Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγειινής, ενώ συνέστησε στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο υγείας σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή ήρθε σε συνεννόηση προκειμένου να παρθούν μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού. Συγκεκριμένα  ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στόχος είναι να περιοριστούν οι συναθροίσεις στις εκκλησίες.

"Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό οι ηλικιωμένοι να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις." Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα τις βασικές οδηγίες προστασίας από τον κοροναϊό.

Πηγή: skai.gr