Θεοδωρίδου: Καθησυχαστική για το εμβόλιο AstraZeneca- Τι είπε για παρενέργειες

Καθησυχαστική όσον αφορά το εμβόλιο της AstraΖeneca υπήρξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

"Αναφερθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο θέμα της προληπτικής και προσωρινής αναστολής του εμβολιασμού κατά του COVID που έγινε από αρκετές χώρες της Ευρώπης ,με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά συμβάντα", είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα η οποία συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδιαγγειακή πήξη, δηλαδή δύο στοιχεία που δεν απαντώνται συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά συγκεκριμένη ανατομική περιοχή, αυτή των φλεβών του εγκεφάλου.

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως σε κάθε περίπτωση το παραπάνω είναι μια σπάνια κατάσταση αφού σε 20 εκατ.  δόσεις εμβολίου σημειώθηκαν 7 περιστατικά διάχυτης ενδιαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις φλεβών.

Από τις 18 περιπτώσεις, η πλειοψηφία αφορά γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 55 ετών.

Παρά λοιπόν την θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδεις συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτών των σπάνιων περιστατικών, ο έλεγχος συνεχίζεται και δίνονται οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης σε εμβολιαζόμενους και γιατρούς.

Το συμπέρασμα όμως είναι, συνοπτικά πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη εισαγωγών σε νοσοκομεία και θανάτων από COVID υπερτερεί σε σχέση της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης μιας διάχυτης ενδιαγγειακής πήξης και θρόμβωσης, κατέληξε.

Οπως εξήγησε διάστημα ολίγων ημερών οι οργανισμοί αξιολόγησης, τοποθετήθηκαν σχετικά με το θέμα μετά από ενδελεχή ανασκόπηση όλων των περιστατικών και βιβλιογραφικών δεδομένων.

Το κοινό συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου, για περιστατικά θρομβοεμβολής ωστόσο επεσήμαναν πως δεν μπορούμε να έχουμε οριστική τοποθέτηση εάν δεν συνεχιστεί ενδελεχής έλεγχος, τόνισε σε κάθε περίπτωση.

Η κα Θεωδωρίδου επεσήμανε πως η εντόπιση αυτών των περιστατικών έγινε χάρις στην συστηματική επιτήρηση για ανεπιθύμητες ενέργειες και αυτό αποτελεί έναν δείκτη ότι η παρακολούθηση πιθανών ανεπιθυμήτων ενεργειών μετά από τον εμβολιασμό είναι έγκυρη και σωστή.

Η ενημέρωση θα γίνεται για τις περιπτώσεις που παρατηρούνται ανεπιθύμητες ενέργειες που ξεφεύγουν από τις συνήθεις, παραδείγματος χάριν σε περιστατικά πονοκεφάλων που παραμένουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 ημερών ή παράταση πυρετού.

Η Ελλάδα μετά την αξιολόγηση που έγινε με βάση τα δεδομένα της επιτροπής της φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και τα βιβλιογραφικά δεδομένα, συντάχθηκε με τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον ΠΟΥ, συνεχίζοντας του εμβολιασμούς και παρακολουθώντας συνεχώς ο, τι νεότερο προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κα Θεωδορίδου υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στον τρόπο που αντιμετώπισαν οι συμπολίτες μας το θέμα, συνέχισε, αναφέροντας πως αυτοί στην πλειονότητα τους  προσήλθαν για εμβολιασμό παρά το κλίμα της ανησυχίας που δημιουργήθηκε, επιδεικνύοντας έτσι και ωριμότητα και εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού.

Πηγή: skai.gr