Σύψας στον ΣΚΑΪ για κορωνοϊό: Γιατί δεν ακολουθούμε το παράδειγμα της Ν. Κορέας

Απάντηση στο ερώτημα πολλών πολιτών, αλλά και επιστημόνων, γιατί δεν ακολουθείται το (επιτυχημένο εκ του αποτελέσματος) παράδειγμα της Νότιας Κορέας όσον αφορά τον περιορισμό του κορωνοϊού έδωσε ο Νίκος Σύψας μέσω του ΣΚΑΪ. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, στη Νότια Κορέα λαμβάνονται τεστ για τον ιό με τυχαία δείγματα σε δρόμους και πλατείες. 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, και μέλος της ομάδας για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού,  εξήγησε ότι στη χώρα μας διενεργούνται καθημερινά λιγότερα τεστ γιατί «υπάρχει παγκοσμία έλλειψη σε τεστ για να κάνουμε αυτό που έκανε η Νότια Κορέα». «Θα θέλαμε πολύ να το κάνουμε» επισήμανε ο καθηγητής. «Γίνονται ενέργειες σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσουμε τον αριθμό των τεστ που χρειαζόμαστε» τόνισε ο Νίκος Σύψας.

«Το κλείσιμο των συνόρων θα βοηθήσει» διευκρίνισε ακόμη.  

Σε ό,τι αφορά το κρούσμα γιατρού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ανέφερε ότι «η ενδονοσοκομειακή διασπορά προσβάλλει γιατρούς και νοσηλευτές, είναι μεγάλο πρόβλημα, και θα το βρούμε μπροστά μας». Για το λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην έρχονται με ελαφρά συμπτώματα στα νοσοκομεία. «Κάθε κρεβάτι είναι πολύτιμο» επισήμανε. 

«Το πιο σημαντικό είναι να αντέξει το σύστημα υγείας, να φτάσουν οι ΜΕΘ. Θα είναι λίγες οι απώλειες αν αντέξει, αν δεν αντέξει πολλές. Γι’ αυτό λέμε μη διασπείρετε τον ιό» προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

«Απ’ εδώ και περά όλα τα κρούσματα θα είναι απροσδιόριστα... Βοηθήστε να μη διασπαρεί πολύ ο ιός» πρόσθεσε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Σύψας, η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας πρότεινε μέτρα πιο μπροστά από τον ιό, αλλά τρέχει με ταχύτητα, κάθε μέρα γίνεται επανεκτίμηση.

Σε ό,τι αφορά την αναφορά του γάλλου υπουργού Υγείας της χώρας ότι η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης ο κ. Σύψας διευκρίνισε ότι υπάρχει συζήτηση για τα αντιφλεγμονώδη, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά. 

Πηγή: skai.gr