Σύνδεση με τον κορωνοϊό επιβεβαιώνουν Βρετανοί γιατροί για το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Την ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ του κορωνοϊού και του πολυφλεγμονώδους συνδρόμου που έχει εκδηλωθεί σε παιδιά με συμπτώματα που παραπέμπουν στη σπάνια νόσο Καβασάκι, φαίνεται να επιβεβαιώνει βρετανική ιατρική έρευνα.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet αναφέρει ότι και τα οκτώ παιδιά, ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και 14, που νοσηλεύθηκαν με το σύνδρομο στην εντατική του παιδιατρικού νοσοκομείου Evelina του Λονδίνου στα μέσα Απριλίου βρέθηκαν να έχουν αναπτύξει αντισώματα στον κορωνοϊό, δηλαδή είχαν προσβληθεί από αυτόν έστω και χωρίς τα συμπτώματά του και παρά το ότι τα διαγνωστικά τεστ στα οποία είχαν υποβληθεί αρχικά είχαν επιστρέψει αρνητικά αποτελέσματα.

Ένα από αυτά τα παιδιά, ηλικίας 14 ετών, χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας, κατέληξε από εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από την εισαγωγή του στην εντατική.

Επτά από τα οκτώ παιδιά της μελέτης ήταν κλινικά παχύσαρκα και έξι προέρχονταν από μαύρη, ασιατική ή άλλη μειονοτική εθνική κοινότητα της Βρετανίας. Όλα είχαν «αμείωτο» πυρετό, εξανθήματα, πόνους στα άκρα, έκαναν εμετό και είχαν διάρροια.

Αποδείχθηκε επίσης ότι είχαν φλεγμονή στην καρδιά και στα αγγεία αίματος, που προκάλεσε μάλιστα «γιγάντιο στεφανιαίο ανεύρυσμα» σε ένα από τα παιδιά μετά από το εξιτήριο που έλαβε.

Το γεγονός ότι βρέθηκαν αντισώματα στους οργανισμούς των παιδιών κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ίσως τα συμπτώματα που εκδηλώνονται να είναι μέρος μιας καθυστερημένης ανοσοποιητική αντίδρασης στον κορωνοϊό.

Η μελέτη, υπό την διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Δρ Σέλι Ριφάγκεν, αναφέρει επίσης ότι ακόμα 12 παιδιά με παρόμοια συμπτώματα έχουν νοσηλευθεί έκτοτε.

Παιδίατροι σχολίασαν ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, αλλά τόνισαν ότι πρόκειται για ένα σπάνιο νόσημα και ότι εξακολουθεί να ισχύει πως η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που θα προσβληθούν από Covid-19 θα εμφανίσουν από καθόλου έως πολύ ήπια συμπτώματα.

Σημειώνεται ότι αρμόδια κλινική επιτροπή του NHS Αγγλίας έχει εκδώσει ειδοποίηση προς τους γιατρούς να έχουν υπόψη τους τη συγκεκριμένη νόσο.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε εκφράσει την ανησυχία του για τις ιατρικές αναφορές.

Πηγή: skai.gr