Σήμα κινδύνου από Κικίλια: Κάθε μέρα γεμίζει ένα νοσοκομείο με ασθενείς COVID – Έκκληση σε γιατρούς

Σήμα κινδύνου από Κικίλια: Κάθε μέρα γεμίζει ένα νοσοκομείο με ασθενείς COVID – Έκκληση σε γιατρούς

Δραματικό σήμα κινδύνου για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται λόγω της πανδημίας το ΕΣΥ, παρά την ενίσχυσή του εξέπεμψε ο Βασίλης Κικίλιας, απευθύνοντας έκκληση σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συνδράμουν για την ενίσχυσή του. 

"Μόνο χθες είχαμε 185 εισαγωγές COVID-19 στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής. Αν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει περίπου 200 κλίνες, βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες μέρες σε κάθε εφημερία ουσιαστικά γεμίζει ένα νοσοκομείο. Έχουμε 3.787 ασθενείς να νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα με COVID" σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Όπως εξήγησε, "ξεκινήσαμε το 2019 με 556 MEΘ στο σύνολο, καταφέραμε να έχουμε φτάσει με τις πέντε καινούργιες κλίνες ΜΕΘ COVID του Ιπποκρατείου τις 1404. Η Αττική πιέζεται, η χώρα πιέζεται. Ξεκινήσαμε με 229 ΜΕΘ COVID στην Αττική προ μηνός, έχουμε φτάσει τις 362 είναι αύξηση 58%. Οι διαθέσιμες άπλες κλίνες στην Αττική ήταν 1600 είναι 2680, αύξηση 67%. Η πληρότητα τους όμως φτάνει στα όρια της και η πίεση αυξάνεται. Μπήκε ήδη σήμερα σε εφημερία το Ερρίκος Ντυνάν. Το Σισμανόγλειο δέχεται αποκλειστικά COVID περιστατικά. Αύριο μπαίνουν το Ιατρικό Περιστερίου και Λητώ ως COVID θεραπευτήρια". "Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη στήριξη του ΕΣΥ σε όλη την Αττική" δεσμεύτηκε ο κ. Κικίλιας. 

Στο σημείο αυτό, απηύθυνε κάλεσμα - έκκληση σε γιατρούς συναφών ειδικοτήτων με τον κορωνοϊό για να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ για μέρες, εβδομάδες ή μήνες με την αμοιβή τους να φτάνει μηνιαίως  2.000 ευρώ ακατάσχετα και αφορολόγητα με δελτίο παροχής συν τις εφημερίες τους που μπορεί να φτάσουν στα επιπλέον 1.300 ανά μήνα. Οι ίδιοι εφόσον επιλέγουν θα μπορούν να καθορίσουν πόσες ημέρες και ποιες μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις ηλικίες πανδημίας ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είναι πλέον 20 με 50 ετών, δηλαδή η ομάδα που κινείται, εργάζεται, δουλεύει.

Για το ρυθμό εμβολιασμών ανέφερε ότι "μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.182.082 εμβολιασμοί, και σήμερα μέχρι κι αυτή την ώρα 24.478 εμβολιασμοί. Το ποσοστό κάλυψης με μια δόση του πληθυσμού είναι πλέον 7,62%, 3,64% με πρώτη και δεύτερη δόση και κέντρα εμβολιασμού 1,26%". Όσον αφορά την ομάδα Α νοσημάτων υψηλοί κινδύνου το άνοιγμα των εμβολιασμών θα γίνει τις επόμενες 10 μέρες. Θα ακολουθήσουν εντός Μαρτίου οι ηλικιακές ομάδες 70 – 74 και 65 – 69, καθώς επιταχύνονται οι ρυθμοί εμβολιασμών. “Μόνο τον Απρίλιο θα έχουμε 1.071.000 δόσεις μόνο της Pfizer, και επιπλέον 90.000 δόσεις το Μάρτιο, τις δυο τελευταίες εβδομάδες” διευκρίνισε. 

Όσον αφορά τις συγκεντρώσεις και τα επεισόδια ο υπουργός σημείωσε πως “η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες και ώρες δεν βοηθά κανέναν, και δεν οδηγεί πουθενά. Να συνυπολογιστούμε την άξια της ανθρώπινης υγείας και της δημόσιας υγείας, και πόσο κινδυνεύουμε με τέτοιες συμπεριφορές εμείς η οικογένεια μας, οι φίλοι μας το περιβάλλον μας και οι συνάνθρωποι μας”.

"Πιέζουμε και διεκδικούμε περισσότερα εμβόλια. Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο θα μπορούμε να εμβολιάσουμε υπερπολλαπλάσιο αριθμό συμπολιτών μας" κατέληξε ο Β. Κικίλιας.

 

Πηγή: skai.gr