Παγώνη σε ΣΚΑΪ: Ίσως η τελευταία βδομάδα lockdown –Ταυτόχρονο άνοιγμα δημοτικών και αγοράς με click away

Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown, είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ, μετά και την προσπάθεια αύξησης των κλινών. Προϋπόθεση είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1000.

«Μην περιμένουμε μείωση των διαδωληνωμένων», τόνισε. Υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αυξηθούν κιόλας. «Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid.»

Όπως εξήγησε, αν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της.»

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, η κα Παγώνη είπε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away».

Για την εστίαση, τόνισε ότι «η ιστορία αυτή πάει λίγο μακριά. Δε μπορεί να ανοίξει η εστίαση αν δεν ανοίξουν σχολεία και αγορά. Από τον Απρίλιο και μετά.»

Όσον αφορά τα εμβόλια, επεσήμανε τα νέα στοιχεία από την AstraZeneca που έδειξαν ότι θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και οι άνω των 65 ετών.

Για το SMS μετακίνησης αποκλειστικά για το λιανεμπόριο το οποίο θα έχει  διάρκεια 3 ώρες, η κα Παγώνη είπε πως θα βοηθήσει αρκετά. «Ήταν σωστή σκέψη αυτή.»

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις μάσκες, η κα Παγώνη ξεκαθάρισε ότι σε σουπερμάρκετ, ΜΜΜ και νοσοκομεία πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, εκτός αν είναι η μάσκα Ν95. Τόνισε, επίσης, ότι την υφασμάτινη πρέπει να την πλένουμε καθημερινά και να τη σιδερώνουμε.
 

Πηγή: skai.gr