Κορωνοϊός: Παραδοχή λαθών από τον βρετανό «Τσιόδρα» - Τα πυρά κατά της κυβέρνησης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Στην παραδοχή ότι η Βρετανία δεν έχει αυξήσει όσο γρήγορα θα έπρεπε εν μέσω πανδημίας τα διαγνωστικά τεστ που διενεργούνται για τον κορωνοϊό, προέβη ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο τηλεοπτικό κανάλι ITV, o σερ Πάτρικ είπε ότι στην αρχή της κρίσης οι έλεγχοι «ήταν στο σωστό επίπεδο». Στη συνέχεια, όμως, πρόσθεσε, η αρμόδια υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας «δεν αύξησε όσο γρήγορα χρειαζόταν να αυξήσει (την ποσότητα των ελέγχων), κάτι που συμβαίνει τώρα».

Ο σερ Πάτρικ είπε επίσης ότι οι έλεγχοι δεν πρέπει να γίνονται μόνο σε νοσηλευόμενους και προσωπικό του συστήματος υγείας NHS αλλά και όπου αναφέρονται εξάρσεις κρουσμάτων ώστε να υπάρχει απομόνωση αυτών.

Κατά τη διάρκεια των καθημερινών ενημερωτικών συνεντεύξεων Τύπου, η αξιωματούχος της υπηρεσίας Δημόσια Υγεία Αγγλίας Δρ Τζένι Χάρις έχει υπερασπιστεί την πρόσκαιρη εγκατάλειψη των διαγνωστικών ελέγχων σχολιάζοντας ότι «έρχεται κάποιο σημείο σε μια πανδημία που αυτοί (οι έλεγχοι) δεν είναι κατάλληλη παρέμβαση και αυτό είναι το σημείο κατά το οποίο περάσαμε (από τη φάση αποτροπής) στη φάση καθυστέρησης εξάπλωσης του ιού».

Στις ίδιες ενημερωτικές συνεντεύξεις Τύπου έχει επισημανθεί στους επιστημονικούς συμβούλους της βρετανικής κυβέρνησης ότι χάρη στους μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους η Νότια Κορέα, με ελαφρώς μικρότερο πληθυσμό και με μία εξίσου μεγάλη πρωτεύουσα, μετρά λιγότερους από 250 νεκρούς από τον ιό έναντι των άνω των 11.000 θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη ζωή στην ασιατική χώρα να συνεχίζεται σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς.

Οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης συνεχίζονται και σε άλλο επίπεδο, συγκεκριμένα για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές.

Έρευνα του Συνδέσμου Ιατρών Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλύπτει ότι μόνο το 52% των γιατρών που πραγματοποιούν τις πιο επικίνδυνες για προσβολή των ιδίων επεμβάσεις σε ασθενείς με κορωνοϊό, όπως διασωληνώσεις, έχουν πρόσβαση σε ιατρικές ρόμπες προστασίας με μακριά μανίκια.

Η εφημερίδα Guardian γράφει, εν τω μεταξύ, ότι η βρετανική κυβέρνηση έχασε τρεις ευκαιρίες να συμμετάσχει σε πρόγραμμα της ΕΕ με σκοπό να αγοραστούν ιατρικές προστατευτικές μάσκες, ρόμπες και γάντια.

Την ίδια ώρα, μόνο 200 νέοι αναπνευστήρες διανεμήθηκαν σε νοσοκομεία της χώρας την περασμένη εβδομάδα, παρά το στόχο των 1.500 που είχε θέσει ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι κανένας από τους νέους αναπνευστήρες που κατασκευάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία δεν έχει ακόμα λάβει έγκριση χρήσης από την αρμόδια υπηρεσία, εν μέρει λόγω του συνεχούς εμπλουτισμού των γνώσεων για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ο κορωνοϊός.

Σε συνέντευξή της στην Daily Mirror η καθηγήτρια Χέλεν Γουόρντ από το τμήμα επιδημιολογίας λοιμωδών νόσων του Imperial College του Λονδίνου δε φείδεται κριτικής κατά της κυβέρνησης: «Είναι πολύ λυπηρό που τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει και τόσο πολλοί περισσότεροι είναι απεγνωσμένα άρρωστοι επειδή οι πολιτικοί αρνήθηκαν να ακούσουν τις συμβουλές. Είπαμε απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα, είπαμε ελέγξτε, ιχνηλατήστε και απομονώστε. Αλλά εκείνοι αποφάσισαν ότι ήξεραν καλύτερα. Θα έρθει η κρίση και δε θα είναι επιεικής. Υπήρξε έλλειψη διαγνωστικών ελέγχων, έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας, έλλειψη αναπνευστήρων και έλλειψη νοσοκομειακών κλινών και δυνατοτήτων του NHS, αποτέλεσμα δέκα ετών περικοπών».

Πάντως στις παραπάνω επικρίσεις η κυβέρνηση και οι επιστημονικοί σύμβουλοί της απαντούν ότι δεν είναι ασφαλές να γίνονται συγκρίσεις με άλλες χώρες και κυρίως ότι μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος του σχεδιασμού, που ήταν να κρατηθεί η πανδημία εντός δυνατοτήτων διαχείρισης του NHS.