Βρετανία- Κορωνοϊός: «Υπάρχει κοινωνία» αποφαίνεται ο Τζόνσον - Πρώτοι θάνατοι γιατρών (vid)

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Με βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε ότι 20.000 γιατροί και νοσηλευτές που πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν από το εθνικό σύστημα υγείας NHS ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους, ώστε να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Από το διαμέρισμά του στην Ντάουνινγκ Στριτ όπου βρίσκεται απομονωμένος ως επιβεβαιωμένος φορέας του Covid-19, ο κ. Τζόνσον ευχαρίστησε επίσης τους 750.000 πολίτες που προθυμοποιήθηκαν να συνδράμουν το NHS ως εθελοντές.

Έστειλε επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες στους φαρμακοποιούς της χώρας για τη βοήθεια που παρέχουν στους ασθενείς τους.

Όλα αυτά, κατέληξε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, έχουν ήδη αποδείξει ότι «πράγματι υπάρχει αυτό που λέγεται κοινωνία», φράση που αποκηρύσσει ευθέως το ιστορικό απόφθεγμα της Μάργκαρετ Θάτσερ περί του αντιθέτου.

Το μήνυμα του κ. Τζόνσον το βράδυ της Κυριακής ακολούθησε την ενημέρωση από την αναπληρώτρια επικεφαλής ιατρική αξιωματούχο της χώρας Δρ Τζένι Χάρις, η οποία είπε ότι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν έξι μήνες, πιθανώς και περισσότερο.

Όπως εξήγησε η Δρ Χάρις, ακόμα και αν τα κρούσματα αρχίσουν να πέφτουν και η σχετικά καμπύλη «συνθλιβεί», η χώρα δε θα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στους φυσιολογικούς ρυθμούς της, ώστε να αποτραπεί μία δεύτερη κορύφωση της νόσου.

Πάντως, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του BBC ο επιδημιολόγος του Imperial College και εκ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων του Covid-19 αρχίζει να μειώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρέπεμψε στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία.

Προειδοποίησε πάντως ότι ο αριθμός των θανάτων μάλλον θα συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες λίγες εβδομάδες, καθώς ακολουθεί με καθυστέρηση δύο ή τριών εβδομάδων τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να καλύψει το ταχύτερο δυνατό τις ανάγκες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην πρώτη γραμμή του NHS σε εξοπλισμό προσωπικής προστασίας και σε διαγνωστικούς ελέγχους, μετά από την καταγραφή των πρώτων θανάτων γιατρών από κορωνοϊό.

Πρόκειται για τον 55χρονο χειρουργό ΩΡΛ Αμγκέντ αλ-Χαουράνι, που εργαζόταν σε νοσοκομείο του Ντάρμπισιρ.

Από τον κορωνοϊό πέθανε και ο 63χρονος χειρουργός Αντίλ αλ-Ταγιάρ, που βοηθούσε ως εθελοντής στα επείγοντα νοσοκομείου στην κεντροδυτική Αγγλία.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι 170 εκατομμύρια τεμάχια ειδών προσωπικής προστασίας έχουν αποσταλεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας τις τελευταίες ημέρες, αλλά γιατροί και νοσηλευτές επιμένουν ότι εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς επαρκή προστασία.

Επίσης, όπως γράφει η Daily Mail, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει επί της αρχής να αγοράσει 17,5 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό έως τα μέσα Απριλίου εφόσον τα υπό δοκιμή τεστ λάβουν οριστική έγκριση.

Μόλις από το Σάββατο άρχισε ο έλεγχος γιατρών και νοσηλευτών, καθώς μέχρι τώρα οι εξετάσεις γίνονταν μόνο σε ασθενείς που νοσηλεύονταν με αναπνευστικά προβλήματα, σε γηροκομεία και φυλακές.

Πάντως πολίτες εξακολουθούν να αψηφούν τους κανόνες κοινωνικής απομόνωσης. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αστυνομικοί διέλυσαν, μεταξύ άλλων, ένα πάρτι-καραόκε με 25 άτομα και έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ φίλων σε πάρκο.

Η αστυνομία της Ουαλίας επέπληξε επίσης τον Εργατικό βουλευτή και τη σύζυγό τους, πρώην Πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Θόρνινγκ, που επισκέφθηκαν τον πατέρα του πρώτου Νιλ Κίνοκ, πρώην ηγέτη των Εργατικών, για τα 78α γενέθλια του.

Το ζευγάρι πόσταρε φωτογραφίες από την επίσκεψη με τις καρέκλες στις οποίες κάθονταν σε απόσταση δύο μέτρων από την είσοδο του σπιτιού του κ. Κίνοκ του πρεσβύτερου.