Κορωνοϊός- Τσιόδρας: Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει

Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα, υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, τόνισε μεταξύ άλλων στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου υγείας  για την πορεία της πανδημίας του κορωνοιού στη χώρα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας,  αναφέροντας πως σήμερα με αυτή την έκτακτη τηλεοπτική ενημέρωση, κρούεται κατ΄ουσίαν ένα κόκκινο καμπανάκι.

Ο καθηγητής δήλωσε πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ανησυχώντας για τις εξελίξεις, συνεδριάζει συνεχώς για τα νέα δεδομένα και έχει εισηγηθεί για την εφαρμογή μέτρων προστασίας όπως η χρήση μασκών.

Ο κ. Τσιόδρας  ξεκαθάρισε πως «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει και  τόνισε ότι «τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας».

Παράλληλα έκανε λόγο για ξεκάθαρη μετατόπιση κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες, προσθέτοντας πως ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται, είναι ασυμπτωματικά. 

Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι, αλλά επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας και του στενού συγχρωτισμού και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.

«Εχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό».

Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού.

«Από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος του τουρισμού, ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα.» ανέφερε.

Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το δείκτη R κάτω από το 1, στο οποίο βρίσκεται τώρα, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις,τόνισε.

Η χρήση της μάσκας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα με τις υψηλές θερμοκρασίες,παραδέχτηκε ο λοιμωξιολόγος επιμένοντας όμως πως επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως η χρήση της είναι επιβεβλημένη, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ενθαρρυντικό στοιχείο, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή το ότι δεν παρατηρείται πίεση στο σύστημα Υγείας.

Πηγή: skai.gr