Κορωνοϊός: Τι είναι η ανοσία της αγέλης για την οποία μίλησε ο Τσιόδρας

Στην ανοσία της αγέλης και το πώς αυτή επιδρά σε μία κοινότητα, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.    

Όπως είπε, με τα έως τώρα δεδομένα από παρόμοιους κορωνοϊούς αλλά και τον SARS και τον MERS, φαίνεται πως  μετά από τη λοίμωξη με τον νέο ιο, οι περισσότεροι που αναρρώνουν θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιοι περισσότερο από τους άλλους, και αυτή η ανοσία θα κρατήσει για τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά.    

«Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και η προστασία διαρκεί ένα έτος ή και περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε πληθυσμό, θα οδηγήσει στην συσσώρευση της αποκαλούμενης ανοσίας της αγέλης», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα επαναλοίμωξης.  Ασθενείς που βρέθηκαν ξανά θετικοί, θα διερευνηθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτηματικά για τη συμπεριφορά του ιού

Ο κύριος Τσιόδρας αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφορετικούς τύπους του ιού που «κυκλοφορούν» στον κόσμο, είπε ότι υπάρχουν αλλαγές και συγκεκριμένοι υπότυποι του ιού οι οποίοι όμως δεν οδηγούν σε διαφορετική βιολογική συμπεριφορά. Επίσης, εξήγησε ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα για κάποιες μεταλλάξεις στο σημείο όπου ο ιός «κολλάει» πάνω στο κύτταρο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε πως μια τέτοια μετάλλαξη θα επηρεάσει την συμπεριφορά του ιού είτε προς το χειρότερο είτε προς το καλύτερο».

Τέλος, αναφερόμενος στις 60 και πλέον προσπάθειες που γίνονται για την παρασκευή εμβολίου, τις χαρακτήρισε πολύ αρχικές και συμπλήρωσε πως οι παρατηρήσεις δεν θα πρέπει να είναι βιαστικές καθώς «θα περάσουν μήνες για να έχουμε ένα εμβόλιο»

Πηγή: skai.gr