Κορωνοϊός- Τσιόδρας: 31 νέα κρούσματα - 99 νεκροί - 2145 ασθενείς - 73 διασωληνωμένοι

Στα 31 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Παράλληλα ένας ασθενής έχασε τη ζωή του με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 99. Οι 26 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2145.

Το 25,8% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό και το 40% σχετίζεται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Nοσηλεύονται 73 ασθενείς διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 81% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Δεκαέξι ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν ληφθεί 43.417 κλινικά δείγματα.

Παράλληλα, ανέφερε πως μετά από λοίμωξη οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας που θα κρατήσει ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα επαναλοίμωξης. Ασθενείς που βρέθηκαν ξανά θετικοί, θα διερευνηθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

«Η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες» και «Μια φωτιά που πάει να σβήσει δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί απο παρόμοια περιστατικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που τις τελευταίες 24 ώρες μετέβησαν σε οίκους ευγηρίας, με τον κύριο Τσιόδρα να στέλνει το μήνυμα πως: «Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατευθούν, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό».

Όλοι οι θετικοί ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη δομή. Τα μόνα άτομα που θα μπορουν να επισκέπτονται είναι το προσωπικό.  Πρέπει να υπάρχει συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας, πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με τα άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα δεν πρεπει να προσέρχονται στον χώρο εργασίας.

 «Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και η καλή εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα, δεν οφείλονται στην τύχη ή τον καλό καιρό, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε προετοιμασία από τον Ιανουάριο και ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα.

Εξέφρασε, παράλληλα, «βαθιά ευγνωμοσύνη που υπομείνατε, που υπομένετε, που υπομένουμε όλοι μαζί»

Σε όλον τον κόσμο έχουν καταγραφεί πάνω από 1.860.000 κρούσματα και 114.982 θάνατοι. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, 431.000 ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Οι ΗΠΑ έχουν αυτή την στιγμή πάνω από 560.000 κρούσματα και 22.115 νεκρούς. 32.634 έχουν αναρρώσει. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, και οι 50 πολιτείες έχουν κηρύξει ταυτόχρονα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ομοσπονδιακής καταστροφής.    

Σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί πάνω από 782.000 και 74.671 νεκρούς. το 83% των θανάτων έχουν σημειωθεί σε τέσσερις χώρες: την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (σ.σ. στοιχεία έως και τις 13 Απριλίου). 

Πηγή: skai.gr