Κορωνοϊός: Τα ζώα συντροφιάς μειώνουν το στρες και τον φόβο

Ευκαιρία σε όλους να ασχοληθούν με τα αγαπημένα τους ζώα συντροφιάς προσφέρει ο περιορισμός τους κατ' οίκον, λόγω του κορονοϊού, ενώ θετικά χαρακτηρίζονται και τα αποτελέσματα της ενασχόλησης αυτής στην ψυχολογική κατάσταση των πολιτών.

«Η φροντίδα των ζώων και ο χρόνος που περνούμε μαζί τους, μας βοηθά να μειώσουμε το στρες και τον φόβο που αισθανόμαστε λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ) Αντώνης Ζαβέρκος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζαβέρκος, η παραμονή στο σπίτι εξασφαλίζει στον καθένα περισσότερο χρόνο για τα κατοικίδια, τα οποία με τη σειρά τους ανταποδίδουν την αγάπη που δέχονται με γενναιοδωρία και βοηθούν σημαντικά τους ιδιοκτήτες τους να αποβάλλουν το άγχος που λογικά αισθάνονται αυτόν τον καιρό.

Την ίδια στιγμή, όπως σχολιάζει, όσοι φροντίζουν και τα αδέσποτα ζώα μεριμνώντας για την τροφή τους, δείχνουν τις τελευταίες μέρες ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ανταποκρινόμενοι και στις σχετικές εκκλήσεις του ΣΥΠΠΑΖΑΘ. «Μετά το "μένουμε σπίτι", δώσαμε οδηγίες στους φιλόζωους, μεμονωμένα άτομα και συλλόγους, να βγαίνουν τακτικότερα και να αφήνουν περισσότερη ξηρά τροφή αλλά και νερό στα σημεία όπου πήγαιναν νωρίτερα. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική οδηγία από την κτηνιατρική υπηρεσία ή το υπουργείο, ωστόσο αναλάβαμε τη σχετική πρωτοβουλία στην περιοχή των Δήμων Θερμαϊκού, Θέρμης και Καλαμαριάς», προσθέτει.

Διευκρινίζει, δε, ότι με την κίνηση αυτή θα αντιμετωπιστεί και η κατάσταση που δημιουργείται λόγω του κλεισίματος καταστημάτων εστίασης, τα οποία, όταν περίσσευε φαγητό, το έδιναν στα αδέσποτα. «Ο καιρός σιγά σιγά βελτιώνεται και διευκολύνει τις προσπάθειες των φιλόζωων που μεριμνούν για τα αδέσποτα. Και εμείς τους προμηθεύουμε με ξηρά τροφή ώστε να τους υποστηρίξουμε», σχολιάζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ